Sokat segíthet egy kutya – de még egy afrikai csiga is! (videó)

Egy könnyed hangulatú előadást hallgathatott meg minden érdeklődő a Pécsi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata és az Élethíd Segítőkutya Alapítvány szervezésében, amelyen bemutatták, hogy a kutyák milyen hatást érnek el különböző munkaterületeken, illetve miért jó pszichológus hallgatóként kutyákkal foglalkozni.

Jusztin Levente

Aki szereti a kutyákat, annak igazán kellemes fogadtatásban volt része, amikor belépett az előadóterembe. Rengeteg állat mászkált az előadótér közepén teljes nyugalomban. Senki nem érezte magát feszélyezve, minden azonnal természetesnek és könnyednek tűnt. És pontosan erről tartottak előadást, illetve mire is használják négylábú kedvenceinket munkájuk során.

kutyák, pszichológia, munkaterület
Bemutatták, a kutyák milyen hatást érnek el különböző munkaterületeken, illetve miért ajánlatos pszichológus hallgatóként kutyákkal foglalkozni
Fotó: Jusztin Levente

Az Élethíd Segítő Kutya Alapítvány alapítója, Koller Viktória mesélt arról, hogy náluk terápiás és segítő kutyákat képeznek. Aki terápiás kutya nevelésére adja a fejét, annak a kiválasztott kiskutyát lehetőleg kicsi korától kezdve kell tudatosan nevelni erre a „munkára„. Egy kölyökteszttel lehet kiszűrni, hogy alapvetően alkalmas-e a kisállat terápiás munkára. Elmondása szerint talán meglepő, de kilencven százalékban a gazdától függ az alkalmasság.

A kutyák rendkívül hasznosak a terápiás munka során

Hajdú Virág, egy frissen diplomázott, terápiás kutyával dolgozó szakember biztatta a pszichológia szakos hallgatókat arra, hogy érdemes kutyatartónak lenni egyetemi évek alatt. Azzal indokolta ezt, hogy a legjobb önismereti módszer egy kutya nevelése. Aki pedig terápiákon használná a négylábút, annak szinte garantálni tudja, hogy a terápia hatásfoka megnő egy kutya jelenlétében. Ha egy illetőt várja egy kutya, az első pillanattól kezdve komfortosan érzi magát ebben a helyzetben. Mesélt arról is, hogy a kutya remek motiváció lehet az öregek mozgásának javításában is.

Egy gyermekonkológiai osztályon dolgozó önkéntes, Szabó Ildikó beszélt arról, hogy az állatok közelsége mennyire sokat tud jelenteni a betegek számára. Kutyája és ő maga is kemény képzésen ment keresztül. Elmesélte, hogy a rendkívül eleven magyar vizsla hogyan került be egy csehországi klinikára dolgozni. Szó esett a kutyus „kollégáiról", akik között dolgozik terápiás macska, teknős, papagáj, de még az afrikai csiga és a színfelismerő tyúk is a csapat tagja. Ez bizony nem egy kórház a Tesz-Vesz városból, hanem módszeresen használt terápia, amit szerintük a magyar egészségügy is alkalmazhatna a jövőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában