Grastyán Endre emlékművének átadóját tartották, az új elméleti tömböt is róla nevezték el (galéria és videó)

Gyönyörű, hatalmas, színpompás emlékmű fogadja a hallgatókat, oktatókat, járókelőket mostantól a PTE Általános Orvostudomány Kar északi parkjában. Szeptember 20-án mutatták be a műalkotást, mely Grastyán Endre professzor, a POTE Élettani Intézet és az MTA Idegélettani Kutatócsoportjának egykori vezetője előtt tiszteleg.

Tóth Viktória

– A pécsi orvoskar tavaly januárban országos, anonim szoborpályázatot hirdetett olyan szobor megmunkálására, amely méltón állít emléket Grastyán Endre személyének, tudományos és oktatói tevékenységének. A pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem Vizuális Művészet Tanszékének oktatója, Orosz Klára nyerte – hangzott el a program bevezetőjében.

Grastyán Endre,emlékmű, PTE
Szeptember 20-án mutatták be az alkotást, mely Grastyán Endre, a POTE Élettani Intézet és az MTA Idegélettani Kutatócsoport egykori vezetője előtt tiszteleg. 
Fotó: Kovács Liliána

A rendezvényen beszédet mondott Miseta Attila, a PTE rektora, Nyitrai Miklós, a kar dékánja, Lénárd László, az Élettani Intézet emeritus professzora, valamint Szemerey Zoltán, a Pécsi Sörfőzde Zrt. ügyvezető igazgatója, a Szalon Art Factory műtermi ház tulajdonosa. Mint arra a rektor felhívta a hallgatóság figyelmét, az idén 100 éve született Grastyán Endre egy különösen szimpatikus személyiség volt azon túl is, hogy kiváló oktató és még kiválóbb tudós volt. A dékán pedig elmondta, hogy törekvéseik között szerepel, hogy a hallgatóknak, a tanároknak, a dolgozóknak második otthona legyen a kampusz.

– Ez a szobor része annak a stratégiának és koncepciónak, ami szerint egyetemünk és karunk működik

 –  hangsúlyozta Nyitrai Miklós. – Úgy gondolom, hogy ez a gyönyörű alkotás segíti ezeket a célokat, támogatja ezeknek az elérését.

 Az emlékmű avatásával együtt tartották meg az orvosi kar új, ultramodern elméleti tömbjének hivatalos névadóját is, melyet szintén Grastyán professzorról neveztek el.

A Grastyán Endre-emlékművet nem csak nézni lehet, ki is lehet próbálni

A Théta elnevezésű szobor az agyhullámokat idézi meg Készmann József művészettörténész a helyszínen elmondta, hogy a plasztika belsejébe akár be is lehet ülni vagy feküdni, pihenésre, relaxálásra vagy elmélkedésre is használható az alkotás. A szobor belsejében lehetősége van a használónak QR-kód beolvasával a théta aktivitást generáló frekvenciájú, meditatív hangzású zenét hallgatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában