Információbiztonságra hivatkozott

2024.08.13. 17:30

Megszavazták a pécsi jobboldal által aggályosnak tartott laptopbeszerzést

A pécsi önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottsága hétfői ülésén átruházott közgyűlési hatáskörben döntött annak az informatikai beszerzésnek a megindításáról, amellyel kapcsolatban a korábban a jobboldal kiberbiztonsági aggályokat fogalmazott meg.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, harminc új laptop beszerzését tervezi a pécsi önkormányzat a júniusi helyhatósági választáson mandátumot nyert képviselők részérem, amit a vonatkozó előterjesztés azzal indokolt, hogy városatyák munkájához elengedhetetlen a hordozható számítógép-használat, amelyet jelenleg is biztosít számukra az önkormányzat.

Az utolsó alkalommal e célra beszerzett eszközök 2019-es gyártmányok. Az informatikai csoport vezetőjének szakmai véleménye szerint az eltelt öt év alatt ezen eszközök üzembiztonsága, az akkumulátorok kapacitása csökkent, teljesítményük elmarad a mai igényektől, valamint időszerű a telepített operációs rendszerek cseréje Windows 11-re a régi verzió jövő évi kivezetése miatt – ismertette a városházi dokumentum.

A grémium júliusi ülésén a napirendi pont tárgyalásakor Barkóczi Csaba, a nemzeti oldal képviselője azt indítványozta, hogy a beszerzési eljárást napolják el, hogy arról majd az október után összeülő új összetételű közgyűlés dönthessen. Emellett úgy érvelt akkor: az elmúlt hónapokban, különösen a választási kampány ideje alatt többször tapasztalták, hogy egyes képviselők hivatali email-fiókjaiból levelezések, adatok kerültek illetéktelen kezekbe.

Barkóczi Csaba információ- és kiberbiztonsági okokra hivatkozva azt sem tartotta szerencsésnek, hogy az új közgyűlés tagjai által majd használandó számítógépek beszerzéséről a régi testület döntsön. Indítványát akkor a bizottság nem támogatta, a beszerzés eljárás lezárásáról pedig a hétfői ülésén döntöttek a grémium négy igen szavazat és egy tartózkodással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában