Nem jó a helyzet

5 órája

Bízzunk egy építkezés során a kivitelezőben?

Online sajtótájékoztatót tartott a Mapei Kft. szerdán délelőtt arról, hogy a kutatásaik alapján az építőipari szakemberekbe vetett bizalom enyhe javulást mutat, és a kontármunkák okozta károk minimális mértékben csökkentek az építőiparban. Komolyabb bizakodásra ugyanakkor nincs ok.

Jusztin Levente

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztató elején ismertette az Építőipari Bizalmi Index működését. A kutatás országos szintű, 1400 fő vesz részt rajta, és régióra reprezentatív mintán készül. A mostani előadás során 2024. augusztusában gyűjtött adatokat szedtek össze, melynek célja felmérni a bizalom szintjét az építőiparban.

építőipar
Rázós menet az építőipar, nagyon nehéz megbízható mesterembereket találni
Fotó: Virrage Images

Ha nincsen bizalom az építőiparban, korrekt üzleti kapcsolat sem lesz

Az idei évben a bizalmi mutató 5-ből 3,6-os értékkel zárt, ami a tavalyi 3,35-ös álláshoz képest csekély növekedést jelent. Emellett a kontármunkák okozta anyagi károk mértéke is csökkenést mutat, az átlagos károk összege most 814.791 forint (ami még mindig döbbenetesen sok...). Az ügyvezető kiemelte, ezeket sikernek könyvelhetnék el, szerinte az építőiparban, amelyik mutató nem csökken, az már javulásnak számít. A mutatók alapján a megrendelők részéről javult a kivitelezők felé a bizalom, ám Markovich szerint a 4,3-as értékelés lenne reálisan nagyon jó érték.

Az építőipar lassulása jelentős változásokat hozott a piacon. A szakemberek leterheltsége csökkent, enyhítve ezzel a szakemberhiányt, ami lehetővé tette a megrendelők számára, hogy megfontoltabban válasszanak kivitelezőt és anyagokat. Emellett a megrendelők is tudatosabbak lettek, egyre többen kérnek referenciákat, és alaposabban tájékozódnak a szakemberek múltbeli munkáiról, mielőtt megbízást adnak. Ezek a tényezők együtt vezettek az adatok javulásához – magyarázta az ügyvezető.

Régiónkban biztos az alap, csak nem a károk nélküli munkához

Csökkentek idénre a kontármunkák utáni kárösszegek, de még mindig nagy az anyagi teher a károsultak számára. Sajnos a Dél-Dunántúlon a legmagasabb az átlagos kárösszeg, ez 1 624 630 forintot jelent. 

Összesen 772 660 forintos emelkedést számoltak az előző évhez képest, így környékünkön még bőven van miben javulni.

Olvasónk tavalyi pécsi építkezése során tapasztalt több súlyos problémát is egy szoba és egy autóbeálló betonozása során. Elmondása alapján minőségileg finoman szólva is kifogásolható lehetett a használt cement, mivel a 40 négyzetméteres területen néhány hónap múlva repedések keletkeztek a betonon, felülete pedig elkezdett porossá válni. Végül százezrekbe került, hogy kijavítsák a hibát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!