Búcsújárás

2024.08.06. 18:20

Idén is sokan zarándokoltak fel a Havihegyre

Wald Kata

Idén is két napon át, augusztus 4-én és 5-én ünnepelték Pécsett a Havas Boldogasszony-templom búcsúját. Az ilyenkor hagyományos körmenet augusztus 5-én, hétfőn reggel fél nyolckor indult a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre, ahol többek közt horvát és német nyelvű szentmisét is tartottak a nap folyamán. 

A Havas Boldogasszony-templom története a 17. századig nyúlik vissza, amikor az 1690-91. évi nagy pestisjárvány elmúltával a pécsi emberek, megtartva a veszedelem idején a Szűzanyának tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén a hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér színű, „havas” sziklákra, mintha a helyszínt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, s immár 327 éve várja a búcsúsokat, a Mária-tisztelő zarándokokat. A Havas Boldogasszony-templomnak 1844-ben XVI. Gergely pápa adományozott búcsúi kiváltságot Szűz Mária ünnepeire. 

 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában