Labdarúgás

2024.09.11. 17:54

PEAC: „Óriási a fejlődés, ami a stabilabb szereplésén is látszik”

Nem kezdődött jól a labdarúgó NB III. 2024/2025-ös idénye a pécsi egyetemisták számára. A PTE PEAC egy győzelme mellé hat vereség társul. Azonban talán csak a nyitó fordulóban a Szekszárd, illetve legutóbb a Bonyhád elleni vereség az, ami fájhat, hiszen a Kaposvár, az Iváncsa és a Nagykanizsa is a feljutásért küzd, míg az MTK II. az ország legjobb fiataljaiból válogat.

Kvanduk Bence

Fotó: Kovacs Liliána

– Milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy ennyire fiatal csapatnak az NB III.-ban? – tettük fel a kérdést a PTE PEAC vezetőedzőjének, Egri Krisztiánnak.

PEAC
A PEAC játékosai, így Major Péter (balra) is folyamatosan fejlődik Fotó: Kovács Liliána

– Inkább megoldandó feladatnak, mint nehézségnek látom, de valóban sok munkára van szükségünk. Talán mondhatom, a mezőny egyik legfiatalabb csapata vagyunk, annak minden rutintalanságával együtt. Egyetemi csapatként az öltöző nagy része egyetem, munka után jön edzésre. Nem profi csapat vagyunk, ahogyan ezt sokan gondolják. Az edzői stáb is munka mellett vállalja a játékosok felkészítését, amelyet tejes szívvel vállalunk. Az egyesület próbál minden feltételt megteremteni, hogy fel tudjuk venni a versenyt a bajnokság csapataival, de tudni kell, a legalacsonyabb költségvetéssel mi gazdálkodunk a mezőnyben.

– Merre vezet az út innen?
– A nyári felkészülést kéthetes hátrányból kezdtük, mert nem volt biztos az indulásunk az NB III.-ban. Sok egyeztetést követően a vezetőséggel egy teljesen új irányt határoztunk meg. Itt most sokan nevethetnek, hogy jól sikerült, mert ők nem látják, nem tudják a célunkat és a hozzá vezető utat. Más NB III.-as egyesületnél két-három játékos havi fizetése több, mint nálunk az egész keretnek. Nálunk a cél a játékosok felépítése, játék-, valamint bizonyítási lehetőség megadása, hogy utána tapasztalattal rendelkezve jó feltételekkel akár magasabb osztályban tudjanak játszani. Olyan ambiciózus fiatal játékosokkal képzeljük el az együttműködést, akik a környező akadémiákról kerülnek ki, egyetemre jelentkeznek, és céljuk van a futballal. Távlati célként saját nevelésű játékosokra kívánjuk építeni csapatunkat, ennek megvalósítására az utánpótlás képzésre nagyobb hangsúlyt fektetünk és átfogó egyesületi koncepciót dolgozunk ki, rendszerben gondolkodunk. A szakmai vezetés ezért építi megye I.-es, megye II.-es csapatunkat is, hogy a felnőtt labdarúgásba minél hamarabb be tudjuk integrálni az utánpótlás korú játékosokat.

– Miben látja a fejlődési lehetőséget?
– A felnőtt labdarúgás teljesen más, mint amit utánpótlásban felépítenek az egyesületek, akadémiák. Semmi más nem számít, csak az eredmény. Egy játékos felnőtt labdarúgásba integrálása minimum egy év ezen a szinten, de NB-s szinten lehet akár több év is szinttől függően. Itt most nem a kiemelkedően tehetséges, extra játékosokról beszélünk, hanem a mi szintünkről. Jelenleg ezen dolgozunk mi is. 

Tizenkét játékosunknak ez a hét felnőtt mérkőzése van, amit a szezonban eddig játszott. Mikor kapjanak lehetőséget és hol ezek a játékosok, ha nem egy egyetemi csapatban? 

Igen, így benne van a fájó átmenet, de ha nem merik betenni őket az eredmény kényszer miatt máshol magasabb osztályban, akkor ne is várjunk fejlődést. Az egyesület elnökeinek, szakmai vezetőjének hozzáállása példa értékű a csapathoz, amit ezúton is köszönök és bízom benne, hogy a kijelölt utat végig visszük és fiatal játékosaink élnek a bizalommal!

– Milyen változásokat lát év eleje óta a csapaton? 
– Mindig el szoktam mondani, hogy ez egy olyan egyéni sport, amit csapatban játszanak. Egyénileg már most nagyon sok játékosunk fejlődött, ami a csapatképen is meglátszik. Párharcokban erősebbek lettünk, a helyezkedési hibákat folyamatosan javítjuk, javult a játékosok közötti kommunikáció a pályán, gyorsabban reagálunk, jobb döntéseket hozunk. 

– Hogyan értékeli a szereplést?
– Kettős érzés van bennem. Külsősként, csak az eredmények alapján azt mondanám én is, ez nem valami erős kezdés, de mivel ismerem az utat, amit eddig bejártunk, azt kell mondanom, óriási a fejlődés, és ez a csapat stabilabb szereplésén is látszik. Rendszerben gondolkodva, nagyon messze vagyunk még a céltól, ami a már említett játékosok felépítése és felnőtt futballba való integrálása. Ez kívülről nem látványos, de amikor ezek a játékosok tapasztalattal a hátuk mögött eligazolhatnak jobb csapatokba, akkor elmondhatjuk jól dolgoztunk.

– Kedvező lehet, hogy a bajnokesélyesnek vélt csapatok közül hárommal már játszottak? 
– Mentálisan ez a három mérkőzés megnehezíti a többi mérkőzésre való felkészülést, de pozitív kommunikációval, a hibákból való tanulással úgy gondolom, jó, hogy túl vagyunk rajta. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy most itt az ideje a pontok gyűjtésének, de ez nem egyszerű feladat. Mentálisan nagyon erős, pozitív ember vagyok, ezt a fajta gondolkodást építem a játékosokban is. Mennünk kell előre, hogy elérjük a céljainkat.

– Most van egy hét bajnoki szünet. Min dolgoznak ez alatt? 
– A legnagyobb hangsúly a mentális felkészítésen, illetve a csapat szintű védekezés javításán van. Meg kell említeni két erőnléti edzőnket. A szakmai hozzáértésükkel és elhivatottságukkal hatalmas érdemük van a csapat fejlődésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában