Elismerték az emberfeletti erőfeszítést

2024.09.12. 14:26

A párizsi olimpia és paralimpia helyi hőseit köszöntötték Pécsen (galéria)

Pazar eredménysort mutathatnak fel a pécsi sportolók a 2024-es nyári olimpiát és paralimpiát követően. Konkoly Zsófia, Hotz Csenge, Szabó Alexandra, Jászó Ádám, Bicsák Bence, Mocsári Bence és Iván Bence is megmutatta, hogy kitartással elérhetik a céljaikat. Csütörtökön kora délután őket köszöntötték Pécsen a városházán.

Kvanduk Bence

Az esemény kezdéseként Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntette az olimpikonokat és paralimpikonokat. Megköszönte a város teljes közössége nevében a sportolóknak, hogy több mint méltón képviselték a települést a játékokon, hangsúlyozva, hogy lemondásra, alázatra, emberfeletti elszántságra és kitartásra volt szükségük az ilyen szerepléshez. Emellett kifejezte nagyrabecsülését az elért eredmények okán.

Konkoly Zsófia
Bicsák Bence, Jászó Ádám, Mocsári Bence, Konkoly Zsófia (hátsó sor balról jobbra) Hotz Csenge, Iván Bence és Szabó Alexandra alázatos munkáját is elismerték
Fotó: Löffler Péter

– Az, hogy a magyar paralimpiai csapat legeredményesebb versenyzője pécsi sportoló lett, önmagáért beszél – folytatta. – Az, hogy a magyar paralimpiai küldöttség legeredményesebb egyesülete is pécsi megosztva a helyet, de elsőként a PSN is szerepel, nagy büszkeséget jelent számunkra. Ráadásul mind az ép, mind a paralimpiai sportolók között a legjobb triatlon eredményt pécsi versenyző érte el a játékokon.

Ezt követően hangsúlyozta, hogy ugyan ezeket a sikereket a sportolók maguk érték el, emögött nagyon széles összefogás áll. Sok ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy elérjék a vágyott sikert.

Ezt követően oklevelet adtak át a sportolóknak, akik kiváló eredményeikkel öregbítették Pécs nevét.

Bicsák Bence a PSN Zrt. - Pécsi Sportiskola triatlonosa a 16. helyen végzett Párizsban komoly nehézségek árán.

A még csupán 16 éves Hotz Csenge a Pécsi Vörös Meteor úszója 400 méter gyorson és 100 méter pillangón érte el a hetedik helyezést.

Iván Bence a PSN paraúszója 200 méter vegyesen lett kilencedik épp lecsúszva a döntőről, de előfutamában óriásit küzdve a negyedik helyre érve.

Jászó Ádám szintén a PSN-t képviselve az olimpián a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként érte el a 8. helyet.

Mocsári Bence a PSN paratriatlonosa az ötödik helyen futott be a célba.

Szabó Alexandra a PTE PEAC boccia játékosa a paralimpián a 14. helyen zárt.

A sportolókat követően a felkészítőket is elismerték. Így Jancsik Árpád Iván Bence és Konkoly Zsófia edzője is oklevelet vett át, ahogyan Hotz Csenge trénere, Karsai Pétert, Szabó Alexandra felkészítője, Szappanos Zoltán, Jászó Ádám edzője, Turós Máté, valamint Bicsák és Mocsári Bence trénere, Tóth Szilárd is.

Díjjal ismerték el Konkoly Zsófia életművét 

Végül, de nem utolsó sorban Pro Civitate-kitüntetésben részesítették Konkoly Zsófiát, aki már 14 évesen a riói paralimpián bronzérmet szerzett 100 méteres pillangóúszásban. Tokióban 2021-ben aztán a szám bajnoka lett miközben 400 gyorson és 200 vegyesen ezüstöt szerzett. Idén a magyar küldöttség legeredményesebb sportolója volt, 400 és 200 gyorson senki nem tudta legyőzni, míg 100 pillén másodikként csapott a célba. Pályafutása során számos világ- és Európa-bajnoki címmel, éremmel gazdagodott, így egy évtizede a parasport elit klubjának tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában