Kukorica és napraforgó

2024.09.17. 20:00

Jelentősen jobbak az idei termésátlagok, mint a 2022-es aszály után voltak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya vármegyei szervezetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatai szerint ugyan az idei nyári időjárás számos problémát okozott a tavaszi vetésű kultúrák termesztőinek, azonban az aszály olyan mértékben nem csökkentette a termés mennyiségét, mint az a 2022-es évben.

Bama.hu

Fotó: Bencsik Adam

Visszatérő jelleggel foglalkozik hírportálunk a szántóföldi növénytermesztés helyzetével és rendre beszámol az aktuális vetési, betakarítási munkák állásáról. Az elmúlt napok esőzései kapcsán a minap arról írtunk, hogy mintegy 300 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. A vízhiányos állapot az 2022-es aszállyal kezdődött.

Mint beszámoltunk róla, a tavaszi vetésű növények betakarítása a szokottnál sokkal korában kezdődött idén. – A kukoricát és a napraforgót ráadásul igen alacsony víztartalommal takarították be – hívta fel a figyelmet a harminc éve gazdálkodó Rittlinger József, a NAK baranyai elnöke, aki nem emlékszik olyan évre, amikor a napraforgót a megszokott 7-8 helyett 4 százalék körüli víztartalommal aratták volna, mint az az idén történt.

Ennek nyomán arra kértük az agrárkamara baranyai vezetését, hogy az elmúlt öt évre visszamenően ismertessék a kukorica és a napraforgó vármegyei termésátlagait, amelyhez csatolták e növények termőterületének alakulásának számait is. Az adatsorból kiderült, hogy szerencsére az idei aszály nem okozott akkora kárt a gazdálkodóknak, mint az emlékezetes 2022-es igen száraz esztendő, legalábbis a termésmennyiségek tekintetében.

Az adatokat nézve elmondható, hogy az elmúlt öt évben a kukorica baranyai termőterülete csak egyszer, 2023-ban csökkent 50 ezer hektár alá. Abban az évben egyébként egy jónak mondható 8,5 tonnás hektáronkénti mennyiséget takarítottak be a baranyai gazdálkodók. 2019-ben 59 449 hektár volt a kukorica termőterülete, az átlagos termésmennyiség pedig 8,9 tonna. Lényegében változatlan vetésterület mellett egy évvel később, 2020-ban 8,7 tonnát sikerült betakarítani.

Ez a mennyiség csökkent 7 tonnára 2021-ben, amelyet 60 610 hektárról arattak a vármegye termelői. Kiugróan alacsony termésmennyiséget, 4,88 tonnát csupán az extrém módon aszályos 2022-ben produkált a megye. Ekkor csökkent a második legalacsonyabbra a megyében termesztett kukorica területe 53,6 ezer hektárral.

Egy évvel később már csak 47,2 ezer hektáron termesztettek kukoricát, ugyanakkor ismét jónak mondható 8,5 tonna volt a termés hektáronkénti mennyisége. Az ugyancsak nagyon száraz idei évben már ismét csaknem 57 ezer hektáron vetettek kukoricát a gazdák a tavalyinál. A földekről az elmúlt öt év átlagánál rosszabb, hektáronként 7 tonnát sikerült betakarítaniuk.

A kamara megjegyezte, hogy a termésátlagok igen nagy szórást mutatnak, mivel voltak főként a vármegye szárazabb keleti részén 4 tonnát adó területek, ezzel együtt pedig olyan kiváló eredményeket produkáló térségek, mint például Mohács, ahol akár 13 tonna kukoricát is sikerült betakarítani egy hektárról.

A napraforgó tekintetében további érdekességek is kiolvashatóak az adatokból: csak 2019-ben és 2023-ban haladta meg a hektáronkénti 3 tonnát a termés. Ezzel együtt egészen tavalyig folyamatosan nőtt a napraforgó baranyai termőterülete 16 525-ről 23 190 hektárra. Jelentős volt a visszaesés idén, amikor is csupán 19 854 hektáron vetettek a növényből a vármegye gazdálkodói. Ennek oka lehet, hogy ebben az évben jelentősen, mintegy 7700 hektárral, körülbelül 23 ezer hektárra nőtt a szója baranyai termőterülete, továbbá egy európai uniós direktíva miatt több ezer hektárt vontak ki művelés alól a gazdák a vármegyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!