60 milliméter esett

2024.09.16. 07:00

Baranya szántóföldjei bármennyi csapadékot felvesznek a nyári aszály után

Gyakorlatilag nincs az a mennyiségű eső, amit nem tudnának felvenni Baranya szántóföldjei, ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi elnöke, Rittlinger József szerint mintegy 300 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. A vízhiányos állapot az 2022-es aszállyal kezdődött.

Bama.hu

Fotó:

Miközben Magyarország nyugati és északi részén, illetve a nagy folyók mentén az árvízvédelmi készültségre irányul a figyelem – a Dunán például néhány nap alatt várhatóan akár nyolc méterrel is nőhet a vízszint –, a vármegye mezőgazdasági termelésbe vont földjeinek igen nagy szüksége van a csapadékra, kis túlzással élve, felső határ nélkül.

Rittlinger József a Dunántúli Naplónak kifejtette: – Sajnos hozzá kell szokni, hogy a korábbiakkal ellentétben az elmúlt két-három esztendő tapasztalatai szerint augusztus az év legmelegebb hónapja, idén pedig az augusztus ­20-a körül szokásos lehűlés is elmaradt. A nagyon száraz, meleg időjárás miatt a növények sínylődtek, már az erdőkben is komoly károkat okozott az aszály – jegyezte meg.

A kamarai vezető szerint emiatt a szántóföldön a tavaszi vetésű növények betakarítása a szokottnál sokkal korában kezdődött idén. – A kukoricát és a napraforgót ráadásul igen alacsony víztartalommal takarították be – hívta fel a figyelmet a harminc éve gazdálkodó Rittlinger József, aki – mint rámutatott – nem emlékszik olyan évre, amikor a napraforgót a megszokott 7-8 helyett 4 százalék körüli víztartalommal aratták volna, mint az az idén megtörtént. Ugyancsak nem szokványosnak nevezte, hogy a kukoricát 7-8 százalékos víztartalommal vágták.

A termésmennyiségek alakulásáról a kamarai vezető elmondta, hogy a napraforgó a megyében változó képet mutat: a hektáronkénti kettőtől a négy tonnáig terjed. A kukorica esetében hasonló a helyzet, a hektáronkénti 3,5 tonnástól egészen akár 10-11 tonnás eredmények is születtek. Erről megjegyezte: idén a mélyebben fekvő, azaz a vizet jobban megtartó területek hoztak jobb eredményeket, miközben átlagos csapadékmennyiség esetében pont ezek a területek a gyengébbek.

Rittlinger József kitért arra is, hogy néhány kivételtől eltekintve a szója betakarítása még nem kezdődött el a vármegyében.

Az elmúlt napok kifejezetten csapadékos és hűvös időjárására térve jelezte: az esőzések első napjaiban nem esett le a várt mennyiség, csupán annak töredéke. Ha nem jön körülbelül 50 milliméter csapadék, az jelenősen megakaszthatja a őszi munkákat, a talaj-előkészítést és a vetést. Talán ez utóbbitól már nem kell tartania a baranyaiaknak, ugyanis egy Pécs mellett gazdálkodó adatai szerint keddtől vasárnap délutánig mintegy 60 milliméter eső esett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!