Isten éltesse!

2024.08.09. 15:17

Ma ünnepli születésnapját a legendás pécsi mesteredző, Garami József (galéria)

Ma ünnepli 85. születésnapját a pécsi labdarúgás legendás figurája, Garami József, akinek a PMSC is legsikeresebb korszakát köszönheti.

Kvanduk Bence

Nem túlzás kijelenteni, hogy a modernkori pécsi labdarúgás egyik legfontosabb személye Garami József, aki 1939. augusztus 9-én látta meg a napvilágot a városban. Labdarúgóként több baranyai együttesben is megfordult, többek közt a Pécsi Dózsa és a PVSK játékosa is volt. Első edzői megbízatását a Pécsi Sportiskolánál kapta, amit követően 1973-ban tért vissza a Dózsa, illetve jogutódja, a PMSC kötelékébe, az utánpótlásban dolgozott. Ott 12 évet dolgozott mielőtt átvehette volna a felnőtt csapat irányítását, s beírta volna magát arany betűkkel Pécs sporttörténetébe. Regnálása alatt élte a Munkás legsikeresebb időszakát, amit az NB I.-es bajnoki ezüstérem és a Magyar Kupa-győzelem koronázott meg.

A pécsi évek után 1993-ban az Újpesti TE csábította el, majd az MTK-nál vállalt munkát, ahol egy győri és ferencvárosi kitérőt követően szintén klubikonná vált. Az FTC-vel magyar bajnok lett, majd ezt a kék-fehérekhez visszatérve szintén elérte, ahol a leghosszabban irányító edző lett, 797 bajnokin ült az MTK padján. 

A magyar válogatottnál 1987-ben mint megbízott szövetségi kapitány számítottak a munkájára.

Munkájával kiérdemelte az Orth György-díjat kétszer, 2008-ban az év edzője volt, s a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában