Ez mégis miért lenne jó Pécsnek?

2024.09.17. 07:00

Újabb milliókat talicskázhatnak ki a városházáról

Nem világos, hogy miért van szükség újabb külsős cég tanulmányára, ami fejlesztési célokkal foglalkozik, hiszen Gazdaságfejlesztési Főosztály mellett van Pécsi Városfejlesztési Zrt. is, amik erre a feladatra lennének hivatottak, ráadásul ott van még a félezer oldalas Fenntartható Városfejlesztési Stratégia is. Újabb milliókat talicskázhatnak ki a városházáról.

Bóka Máté Ciprián

Őszintén: érti még valaki, mi folyik a városházán?

Fotó: Laufer László

Nem épült meg a pécsi stadion, nem jött létre tanuszoda, ahogyan a jégpálya befedését sem tudta összehozni a már csak néhány hétig regnáló baloldali városvezetés. A pécsiek számára talán az a legfájóbb, hogy az egyik leginkább vágyott fejlesztésnél, a pécsi akvaparknál egyetlen kapavágás sem történt. Egyelőre csak színes, látványos rajzok készültek el, de a papíron, a számítógépeken, vagy a gondolatokban létező elképzelésekben aligha tudnak a pécsiek megfürdeni, pedig a baloldali városvezetők egyik nagy ígérete az építkezés elindítása volt. Mindeközben elköltötték az utolsó forintokat is a projekt előkészítésére, már egy olyan újabb ötleteket tartalmazó beruházásról kezdtek el álmodozni, amelynek végösszege a 100 milliárdot is elérheti. 

akvapark, újabb, tanulmány, Pécs
Ez a pécsi akvapark is lehetne, de az nincs. Újabb tanulmányt viszont akarnak

A fejlesztési célok megvalósítására egy sportbiztost, Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-s államtitkárát, Török Ottót is kinevezték, aki eddig már 50 millió forintjába került a városnak, de még 2025-ig további 16 milliót markolhat fel – hacsak a Pécs élére kerülő új többség ezt nem akadályozza meg. 

Mindenesetre a keddi közgyűlésen már a kassza kiürítésére készülő baloldaliak egy újabb tanulmányt akarnak megrendelni: egy külsős cégtől várnának több millió forintért gazdasági fejlesztési javaslatokat. Az erről szóló előterjesztést ötletet egyszer már bedobták a Költségvetési és Gazdasági Bizottságnak, de a baloldal részéről már akkor sem tudták érdemben megmagyarázni, hogy mégis miért lenne szükség erre a tanulmányra, ezért inkább levették a napirendről. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy a baloldali holdudvar kiszolgálását az utolsó pillanatokig folytatja a még regnáló koalíció, mert kedden ismét napirendre kerül a kérdés. 

Újabb tanulmányt rendelnének meg

A hivatalos indoklás szerint olyan fejlesztési javaslatokat kérnének, ami a

 "megyei területfejlesztési elképzelésekkel összhangban tartalmazza többek között az egyes közszolgáltatások biztosítására, színvonalának javítására vonatkozó fejlesztési elképzeléseket, ezen felül tartalmazhatja a munkahelyteremtés feltételeinek elősegítését, a településfejlesztési politika, az adópolitika célkitűzéseit, pályázati projektek megvalósítását, továbbá a befektetés-támogatási politika, városüzemeltetési politika célkitűzéseit". 

A tanulmányírásra egy pécsi, egy szigetvári és egy pesti cégtől kérnének ajánlatot. Ráadásul úgy, hogy a városházán – több tízmilliót felemésztve – elvileg működik egy Gazdaságfejlesztés Főosztály a városházán Varga Péter irányításával, valamint részben hasonló szerepköre van a Városfejlesztési Zrt.-nek, sőt a pécsi önkormányzat számára rendelkezésre áll egy több mint 500 oldalas tanulmány is, a "Fenntartható Városfejlesztési Stratégia 2021-2027", amit még 2023 decemberében fogadtak el. Ez részletezi a fejlesztési irányokat a városi akcióterületekre részletesen lebontva, még a Polgármesteri Hivatal szakmai célú munkájának az átalakítását is leírja. 

A stratégia barnamezős és városrehabilitációs programokra tesz javaslatokat, de egészen konkrét fejlesztési célokat, ötleteket is felsorol, mint például a

  •  „M60 – Pécs” intermodális logisztikai-ipari központ kialakítása, 
  •  "Komplex pécsi befektetésösztönzési program", 
  • "Vasas mini ipari centrum" létrehozása,  vagy éppen
  •  "A bányaörökség turisztikai kiaknázása".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában