Megmentenék az egykor virágzó műhelyeket

2 órája

Baranyai alkotótelepek: sikerül-e megmenteni az elfeledett művészeti műhelyeket?

Virágzó művészeti központot jelentett a Siklósi Alkotóház és a Nagyharsányi Szoborpark az 1960-as évektől. Baranyai alkotótelepek otthonául szolgáltak, ahol számos alkotás és művészi együttműködés született, a 2000-es években azonban véget ért a közös munka. Ezt szeretnék most újjáéleszteni, fiatal alkotókat, egyetemi hallgatókat bevonva.

Mohay Réka

Október 17-18-án a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közösen rendez kétnapos, helyszínbejárással és kerekasztalbeszélgetésekkel egybekötött konferenciát a baranyai alkotótelepek újjáélesztésének lehetőségeiről.

A program keretében a résztvevők megismerhetik a Siklósi Alkotóházat, amely egykor a Siklósi Kerámia Szimpóziumoknak adott otthont, valamint a Nagyharsányi Szoborparkot, melynek közelében szintén alkotótelep működött.

A program nyitott, s főként a fiatalokat, különösen a hallgatókat szeretnénk megszólítani, hogy megismertessük velük az egykori alkotótelepek jelentőségét a magyar kerámiaművészet és szobrászat terén. A telepek úttörők voltak a szimpózium-mozgalomban, számos művész élt az itt kínált lehetőségekkel. Hatásuk ma is érezhető, de finanszírozási gondok miatt megszűnésük jelentős veszteség a művészeti közösség számára

 – ismertette a programot az ötletgazda, Fusz György, a PTE MK professzora.


Közös ötletelésre hívnak a baranyai alkotótelepek újraindításáról


Október 17-én 12 órakor a vár tövében jelenleg kihasználatlanul álló Siklósi Alkotóház udvarán nyitják meg a programot, amelyet a Nagyharsányi Szoborpark bejárása követ, majd Pécsen, a Művészeti Kar E25/001 termében folytatódik a konferencia kerekasztal beszélgetésekkel csütörtök délután, illetve szombaton. Ezek célja amellett, hogy megismertesse az egykori művésztelepek jelentőségét, az is, hogy egyfajta ötletbörzeként szolgáljon a térség döntéshozói, a tapasztalt és a feltörekvő művészek számára, s közösen talán képesek legyenek megtalálni az újraindítás lehetőségét.

Úgy látjuk, nagy igény lenne az alkotótelepek reneszánszára. Idilli környezetben folytatódhatna a munka a siklósi épületben. Az is bizonyos, hogy mi, a PTE Művészeti Kar részéről számos programot tudnánk meghonosítani a helyszínen, pláne, hogy kötelező a hallgatóknak nyaranta az alkotótelepeken való részvétel, így ez kiváló megoldást jelenthetne

 – mondta el Fusz György. 

Hozzátette, a város turisztikai kínálatát is bővíteni az újraindulás. A helyszín, némi felújítás után további közösségi rendezvényeknek is otthont adhatna.


A részletes programot az alábbi linken olvashatják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában