Időjárás

3 órája

Kellemes őszi időre készülhetünk a hét elején

Bama.hu

A kép illusztráció

Fotó: Németh András Péter

A réteges felhőzet a délnyugati harmadban csak lassan szakadozik, máshol viszont a nap első felében sok napsütésre számíthatunk. A déli óráktól nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, emiatt átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Csapadék napközben nem lesz, de estefelé már nem zárható ki néhol gyenge eső. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, a nyugatias szelet csak néhol kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul.

Kedd

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, reggelig délnyugaton lehet kevesebb a felhő. Napközben szakadozik a felhőtakaró, gomolyfelhős időre van kilátás jellemzően többórás, délnyugaton sok napsütéssel. Délelőttig a délnyugati tájak kivételével elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam. Napközben már nem valószínű csapadék. A délnyugati szél egyre nagyobb területem északi, északnyugati irányba fordul és helyenként megélénkül. Hajnalban 3, 12, délután 14, 22 fokra számíthatunk, délen lesz a melegebb, északon pedig hidegebb az idő.

Szerda

Nagyobbrészt derült vagy gyengén felhős, napos időre van kilátás, nyugaton, délnyugaton viszont borult, felhős maradhat az ég. Csapadék többnyire nem valószínű, legfeljebb nyugaton lehet kisebb eső. Az Észak-Dunántúlon a délkeleti irányú szelet többfelé élénk, olykor erős lökések kísérhetik, másutt mérsékelt marad keleties irányú légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában 2 és 9 fok között alakul, de a szélvédett, derült tájakon reggel akár fagypont körüli értékeket is mérhetnek. Nyugaton viszont a borult idő miatt jóval enyhébb lesz az éjszaka, arrafelé 7 és 11 fok között alakulnak a minimumok. A maximum 12, 18 fok között várható.

Orvosmeteorológia

A hazánk fölött áthaladó hidegfront már eltávolodott, hatása egyre gyengül. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!