Felújítják az emblematikus helyszínt

2 órája

Lezárják az egyik legnépszerűbb mecseki kilátót

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található Zsongor-kő kilátó felújítás miatt várhatóan október 14-től 18-ig nem látogatható – hívta fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt. a honlapján.

Bama.hu

Az állami erdőgazdaság pénteken közölte, hogy a Jakab-hegy déli oldalán kialakult természetes sziklaalakzatra a Mecsek Egyesület 1892-ben helyezte ki a mai is eredeti állapotában található kovácsoltvas korlátot. A patinás szerkezet jóval több, mint száz éve állja az időjárás viszontagságait, és szolgálja az ide látogatók biztonságát.

Mecsek
A Mecsek egyik legemblematikusabb helyszíne. Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Napjainkra - folytatták - a korlát lábait befoglaló kőzet több helyen lerepedt, a lábak kimozdultak korábbi helyükről, és korrodáltak, hiányossá váltak. 

A helyreállítás a szerkezet egészének kiemelésével és elszállításával kezdődik. A javítást szakipari műhelyben végzik egy-két nap alatt. A visszaállítás a helyszínen készített új furatokba várhatóan a fenti időszakban történik – ismertette a munkálatok menetét az állami erdőgazdaság.

A Mecsek egyik legemblematikusabb pontja

A Zsongor-kő a Mecsek egyik legemblematikusabb, legszebb panorámát nyújtó kilátópontja a Kővágószőlős fölé magasodó Jakab-hegyen, 570 tengerszint feletti magasságban található. A helyi legenda szerint a törökök elől menekülő Zsongor és kedvese e helyről vetette magát a mélybe – fogság helyett a halált választva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában