Ez neked irodalom?

2023.10.01. 17:00

Folytatásért kiált az első ízben megrendezett zenés felolvasóest

Kellemes hangulat uralkodott a Szabadkikötőben az első ízben megrendezett zenés felolvasóesten, amelyen a fiatal és az idősebb korosztály tagjai is képviseltették magukat. Ez is jól mutatja, hogy az irodalom mindenkié.

Czeczon Enikő

Nem is kérdés, hogyha az irodalom kapcsolódik egy eseményhez, akkor azon ott a helyem. Így nem meglepő, hogy kötelező programként volt megjelölve a naptáramban az Ez neked irodalom? nevet viselő esemény.

Az est vendége a tatabányai származású Fehér Enikő volt, aki verseket és prózákat ír, irodalomtudományi doktorandusz, valamint a kultúra.hu munkatársaként is dolgozik. A zenét pedig Kemény Viktor pszichológiatudományi doktorandusz, szájharmonikás szolgáltatta.

A rendezvényt követően Fehér Enikőtől megkérdeztük, hogy mit jelent számára az irodalom:

– Ez nehéz kérdés, mert ha azt mondom, sokat, akkor keveset mondok. Az írás nagyon jó játék, sokat kell rajta gondolkodni, érlelni egy szöveget, és mindig jó beszélgetéstéma. Mindig ad elfoglaltságot, mert mindig van mit megírni, vagy éppen rádióadásban beszélni róla. Van a Háttérzaj irodalmi körnek egy műsora a Lahmacun rádióban, itt hónapról hónapra elmondhatom, amit az irodalomról gondolok. Aztán majd jön a fő kérdés, hogy mit jelentek én az irodalom számára.

Az esemény felolvasója nagyszerű ötletnek tartja ezt a kezdeményezést. Megtisztelőnek tartja, hogy első vendégként érkezhetett, és kíváncsian várja, hogy merre megy tovább.

– Hálás vagyok azért, hogy Rónoki Bertalan az alapos felkészült moderátor szerepen túl még arra is ügyelt, hogy se a vendégek, se mi, a fellépők ne távozzunk üres kézzel, talált lelkes helyi támogatókat, akik a kezdeményezés mögé álltak

 – emelte ki Fehér Enikő.

Arról is beszéltünk az est vendégével, hogy mi lehet az oka, hogy az olvasás, az írás egyre népszerűbb a fiatalok körében:

– Mint minden szerelemmunka, az írás is közösséget teremt, amire minden életkorban szükség van. Olvasni pedig azért fantasztikus, mert felfedezhetsz vele világokat biztonságos módon, mintha egy szimulációban lennél, ezt az élményt is jó megosztani másokkal.

Egy ilyen esemény az alkotóknak, illetve magának a közönségnek is fontos, hasznos. Az előbbinek nagyszerű lehetőség, hogy bemutatkozzam, hogy megmutassa így beszél, így ír.

– Azt is szeretem, hogy egy-egy felolvasóest során mindig tesztelődik a szöveg, működik-e, nevetnek-e, ahol vicc van, hogyan hallgatják. Ez egy nyomtatott szöveg esetében nem adna ilyen konkrét visszajelzést. Az is hallatlanul érdekes volt, ahogy Kemény Viktor zenész elmuzsikálta a szövegeket, teljesen mást képzelt ő hozzá, és mégis nagyon passzolt. A közönség pedig nagyon figyelt, ez talán a legnagyobb öröm egy szerzőnek, bízom benne, hogy hazavittek valamit a hallottakból 

– fejtette ki Fehér Enikő.

Az eseménnyel kapcsolatban megkerestük a szervezőt, Rónoki Bertalant is, aki elmondta, hogy azt vette észre, hogy pár városban már zajlik hasonló rendezvénysorozat, így cél, hogy meggyökereztesse ezt az igényt Pécsen is, és most ez az alkalom erre egy lehetőség. A szervező részére azért fontos, hogy fiatalokat, illetve pályakezdőket hívjon meg, hogy az emberek lássák ez nem csupán az idősek sportja.

– Számos olyan fiatalt olvashattam, akik roppant izgalmas műveleteket hajtanak végre a szövegeikben, de mivel nem vagyok irodalmár és az esztétikai mércém nem olyan pontos, mint egy folyóirat szerkesztőé, ezért első sorban olyan szerzőket hívok el, akik részesültek már valamilyen szakmai elismerésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában