Fuvolafej

9 órája

Világjáró lett a pécsi szabadalom

A pécsi tervezők által szabadalmaztatott reform fuvolafej speciális kialakításának köszönhetően teszi könnyebbé, szebbé a fuvolajátékot. A Ceflute márkanéven ismert pécsi találmány nemzetközi helyszíneken hódít, de hamarosan Baranyában is új szakmai napon mutatkozik be.

Mohay Réka

Lakat Zoltánnal beszélgettünk, aki Horváth Tamással együtt találta fel a reform fuvolafejet és a benne lévő hangolódugót. Az innováció a különleges kúpos furat révén lehetőséget teremt a hangminőség javítására, így a zenészek számára új dimenziókat nyit meg. A pécsi találmány az utóbbi időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendett nemzetközi rendezvényeken. 
Lakat Zoltán és csapata tavasszal a tamperei fuvolaversenyen képviselték találmányukat, ahol az első helyezetteknek Ceflute hangolódugót adtak át. Ezt követően pécsi, majd szlovén fuvolafesztiválon is bemutatkoztak, ahol több művész, köztük Ulla Miilmann is felfigyelt a találmányra. A nemzetközi aktivitás folytatódik, hiszen a héten a svájci fuvolafesztiválra utaznak, itt Lakat Zoltán előadást is tart az innovációról, majd Pozsonyban is szakmai napon mutatkoznak be, ahol várhatóan helyi forgalmazásra is sor kerül. A találmányt már az Egyesült Államokban is meghonosították. 

Költséghatékonyság és minőségi ugrás érhető el 

Lakat Zoltán hangsúlyozta, a Ceflute hangolódugó beszerzése anyagi előnyöket is hordoz: a találmány egy ezüst hangszer esetében olyan szintre emeli a fuvolázást, mintha valaki tízszer drágább hangszerhez jutna hozzá. 

– Egy 2 millió forintos fuvola hangzását elérhetjük el egy 200 ezer forintos fuvola „feljavításával” a szabadalom segítségével – fogalmazott a feltaláló. 

A fuvolák árai egyébként igen széles skálán mozognak: Lakat Zoltán szerint 150 ezer forintért már lehet vásárolni kezdő fuvolát, de a jó minőségű hangszer 200 ezer forint körül kezdődik. A profi fuvolák ára 1 millió forint, míg az arany fuvolák 8 milliónál kezdődnek – hozzátette, az aranyból készült hangszerek nem jobbak annyival, mint amennyivel költségesebbek, de sok művész számára ez presztízskérdés. 

Miben áll a szabadalom különlegessége? 

A Ceflute hangolódugó legfőbb előnye, hogy optimálisabb hangképzést biztosít. Ennek köszönhetően könnyebben és szebben szól a hangszer, több technikai lehetőséget kínál, és nagyobb dinamikát biztosít. Lakat Zoltán szerint több lehetőséget kínál, mint a hagyományos gyári hangolódugók. 

November 3-án Nagykozárban fuvolás szakmai napot szerveznek, ahol a résztvevők kipróbálhatják a találmányt, koncertek és szakmai programok várják őket. Az előzetes jelentkezéseket az [email protected] e-mail-címen várják. 

Lakat Zoltán elmondta, sokan vásároltak már Magyarországon is találmányukból, Szegeden például három arany hangolódugót használnak a szimfonikus zenekarban, a fővárosi Operettszínházban szintúgy. 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem alkalmazzák a hangszergyárak ezt a technológiát. 

Lakat Zoltán elmondta, a nagy fuvolagyárak nem fektettek energiát abba, hogy kísérletezzenek új technológiákkal. A hagyományos módszereket alkalmazzák, s a hangolódugóban megszokott egyenes felület megmunkálása egyszerűbb. A gyárak inkább az ismert technológiákra támaszkodnak. Egyik nagy gyártót meg is keresték, melynek képviselője azt mondta, saját fejlesztőrészlegük van, nem vásárolnak külsős találmányokat. Ezzel szemben a CE Flute Kft. újítóként lépett a piacra, az általuk készített hangolódugó kúpos furata teljesen új megközelítést képvisel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában