Új írány

6 órája

Olajfa ültetvények lephetik el a déli vidékeket?

Már nem csak álom az, hogy hazánkban magyar olívaolajat préseljenek hazai termésből. A másfél évtizede olajfa termesztésével is foglalkozó Stix Gábornak Baranyában már ültetvényei is vannak, szerinte akár ez egy új lehetőség is lehet a mezőgazdaságnak.

Bóka Máté Ciprián

Illusztráció.

Az olajfát mediterrán növényként tartják számon, a hazánktól délebbre fekvő vidékeken, a melegebb éghajlaton terjedt el. Azonban már vannak olyan úttörők, akik Magyarországon is szeretnék meghonosítani a növényt, és az ahhoz kapcsolódó mezőgazdasági kultúrát. Stix Gábornak két olajfa ültetvénye is van Baranya vármegyében, 2008 óta foglalkozik a családi vállalkozása keretében a növények termesztésével, ültetésével. 

olajfa, baranya
Olajfa ültetvények lephetik el a déli vidékeket? - Illusztráció: Németh András Péter 

Az egyik a Tenkes-hegy lábánál, Máriagyűdnél, Harkány közigazgatási területén található. Ez valamivel magasabban fekszik, mint Siklós, ez pedig abból a szempontból előnyös, hogy a telente a völgyekben, mélyebb részekben esetlegesen előforduló rendkívüli, mínusz 20 fokos hidegek elkerülhetik az ültetvényt. Ezzel együtt persze a dél-baranyai klíma is számít, hiszen alapvetően a tartósabb, nagyobb kárt okozó fagyok ezt a vidéket elkerülhetik. 

Baranya lehet az olajfa ültetvények vidéke?

Stix Gábor elmondása alapján azonban nem feltétlenül szükséges az sem, hogy melegebb legyen egy adott területen, hiszen neki a Mecsek és Tenkes között is van egy kisebb ültetvénye, és arról is tud, hogy Kölnben is foglalkoznak már olajfákkal. 

– Kiderült, hogy nemcsak a melegebb, kiemeltebb helyeken lehet ilyen növényeket termeszteni, hanem másutt is – mondta a szakértő. Az olajfa ugyanis alkalmazkodik: az előző telén tapasztaltak alapján készül fel a következő esztendőre. Durván megfogalmazva, az ellenálló képességéhez szükséges összetevőket úgy állítja össze, hogy az újabb hideg időszakot átvészelje.  – Rugalmas a növény, mert ha véletlenül a következő télen mégis néhány fokkal hidegebb lesz, mint amire készült, akkor azt is képes kezelni – mondta Stix Gábor.

 

Ez mit is jelent?

A Magyarország első olajfaiskoláját vezető szakember tapasztalatai szerint ha Olaszországból Magyarországra hoznak egy növényt, amely odakint csak mínusz három fokos faggyal találkozott, akkor nálunk már a mínusz 8 fokos hideg is megviseli, míg a fagypont alatti 10-12 fok már katasztrofális hatással lehet rá. Éppen ezért nem a behozott, hanem már az itt élő és aklimatizálódott növényeikről dugványozással szoktak szaporítani és újabb fákat ültetni.

Az olajfa új irányt hozhat

Azt is elmondta, hogy másfél évtized alatt rengeteg kudarc érte őt is, és pontosan a csalódások miatt lehet az is, hogy mások mégsem próbálkoztak ennyi ideig olajfákkal. Ugyanakkor a saját tapasztalataiból is kiindulva most úgy látja, hogy akár mezőgazdasági szempontból hazánk számára is egyfajta új lehetőséget adhat az olívaolaj előállítása,  és néhány évtizeden belül akár szélesebb körben is elterjedhet az olajbogyó termesztés, olívaolaj előállítása. 

Érdekesség, hogy nagyjából 100 kiló olajbogyóból lesz 10 liter olívaolaj lesz, a baranyai ültetvényeken pedig néhány nappal ezelőtt volt meg szüret, nagyjából kétszáz kilót szüreteltek Stix Gáborék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában