Olvasónk véleménye

4 órája

Az életkor nem, az alkalmasság viszont számít az utakon

Wald Kata

Az idősek, életkorból adódó autóvezetésre való alkalmasságával kapcsolatos kérdések a napokban több fórumon ismételten fellángoltak. Az idősek alkalmasak -e a vezetésre, vagy nem, hol a korhatár, amikor szigorítani kellene, stb. Véleményem szerint - és ezt mondom, vallom kb. 40 éve -, az egész vizsgarendszert úgy kellene megreformálni, hogy mondjuk adják négy évre a jogosítvány orvosi érvényességét. Amikor az lejár, akkor a vezető kapjon egy tesztlapot, valamint legyen kötelező 15-20 percet vezetnie a forgalomban, vizsgabiztos jelenléte mellett. Akinek sikerül, az megújíthatja a vezetői engedélyét, akinek nem, az ismételhet, de mindig nagyobb összegért tudjon csak ismételni. Végül vagy megtanul vezetni, közlekedni, vagy a költségek miatt lemond a vezetésről.

életkor autóvezetés alkalmasság
Nem a sofőr életkora befolyásolja az autóvezetési képességet
Fotó: Czinege Melinda / Forrás: MW

A sofőr életkora nem mérvadó  

Rá kellene jönni sok embernek, hogy ő maga nem alkalmas az autóvezetésre, mert saját magát és a forgalom más résztvevőjét is veszélyezteti. Nem korhoz, hanem tudáshoz, készséghez kell megállapítani az alkalmasságát. 

A napokban tapasztaltam éppen, hogy egy kb. száz méterről belátható körforgalom előtt, az előttem lévő vezető megállt, jobbra, balra nézett, majd elindult. A környékben nem volt jármű kettőnkön kívül, csak neki ennyi a tudása. Semmi nem indokolta a megállást. Mi van akkor, ha egy súlyosabb forgalmi helyzetre kellene reagálni? Ilyen készség mellett biztos a pánik és a balest bekövetkezése. Véleményem szerint ezeket az embereket kell kiszűrni, kortól függetlenül.

A notórius gyorshajtóktól el kell venni a vezetői engedélyt, többszöri szabálysértés után az autót is. Ausztriában már működik. Aki engedély nélkül vezet, azt második alkalommal be lehetne, kellene zárni egy időre.

A mai forgalmi etika nagyon mélyen van, és az a tapasztalatom, hogy általában a szabálysértő az agresszív. Ő ugrál ki a kocsiból, fenyegetőzik, illetve büntetőfékez. Őket kellene minél előbb, örökre kizárni a vezetésből.

Az agresszió nagyon elterjedt a közlekedésben, nincs fegyelem, csak agresszió sokak részéről. Nap mint nap lehet tapasztalni, hogy a piros lámpa ellenére behajtanak a kereszteződésbe, pedig a kamerák veszik a szabálysértőket, csak nincs, aki a felvétel alapján el is járjon ezekkel a gyerekekkel szemben. Régen a rendőrségnek erre is volt embere és rendszeres volt az eljárás is a szabálysértőkkel szemben. Nem a jogszabályokat kell módosítani, hanem a mostaniak betartását kellene szigorúbban ellenőrizni és szankcionálni.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!