Sikeres pályázattal fejlesztenek

1 órája

Szederkény mozgásban - sport és rekreáció minden korosztálynak

Szederkény Község Önkormányzata és a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal konzorciumban 239,52 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1 számú, „Élhető települések” tárgyú pályázati kiíráson a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül. A fejlesztés célja a szederkényiek számára egy olyan településközpont kialakítása, mely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt, a lakosság igényeinek megfelelően kerül fejlesztésre, valamint hozzájárul a lakosság helyben tartásához.

Bama.hu

Sajtótájékoztatóval és ünnepélyes projektnyitó rendezvénnyel útjára indult Szederkény település újabb átfogó fejlesztése.

A sajtótájékoztatón Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke és Maml Balázs polgármester kiemelték, Szederkény újabb fontos lépést tett azért, hogy a korábban megkezdett, tervezett és következetes településfejlesztés folytatásaként a fiatal családok helyben való boldogulását segítse elő, ezzel is támogatva, hogy minden korosztály megtalálja a szabadidő eltöltésének számára megfelelő formáit. Erre nyújt lehetőséget többek között a már átadott kerékpárút, játszótér, és a most induló projekt keretén belül megvalósítandó, több korosztály igényeit is kielégítő beruházások.

Szederkény Község Önkormányzata „Szederkény mozgásban- sport és rekreáció minden korosztálynak” című pályázata 2022. április 04. napon pozitív elbírálásban részesült.

A projekt átfogó célja Szederkényben egy olyan infrastrukturális fejlesztés megvalósítása, amellyel javítható a település általános környezeti állapota, és segíti a településkép, települési szerkezet olyan jellegű fejlődését, mely jobban szolgálja a lakosságát. Szederkény településközpontjának jövőbeli működése a környezet- és természetvédelmi szempontokat, valamint a lakosság helyben tartását is figyelembe véve került meghatározásra, ezzel is elősegítve a fenntartható fejlődést.

A fejlesztés célja a szederkényiek számára egy olyan településközpont kialakítása, mely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt. Jelen projekt három megvalósítási helyszínen valósul meg: a település központjában elhelyezkedő Sica Park fejlesztése; a volt mozi épületének felújításával egy Ifjúsági Ház létrehozása, illetve az új családi házas övezetben egy sportpark létrehozása.

A projekt műszaki tartalma az alábbiak szerint épül fel:

1. megvalósítási helyszín: Sica Park. A település központjában létrehozandó zöld terület fejlesztése már a fásítási programmal elindult, azonban annak végleges befejezése jelen projektben valósul meg. A park fejlesztése során egy olyan közösségi tér alakul ki a település központjában, mely javítja a település képét, struktúráját, valamint lehetőséget teremtene a lakosság számára a közösségi életre szabadtéren.

2. megvalósítási helyszín: Ifjúsági Ház. Az Ifjúsági Ház létrehozásával a kialakulóban lévő ifjúsági közösség kohézióját erősíti tovább a település. Jelenleg az Ifjúsági Klubnak nincs önálló épülete, így a régi mozi épületnek átalakítása kiváló helyszínt biztosít a szervezetnek. Az épület felújítása során annak belső átalakítása és energetikai korszerűsítése történik meg.

3. megvalósítási helyszín: Bringapark. Az új családi házas övezetben tervezett sportparkban több funkció is létesül. Egyrészről egy olyan létesítmény, mely lehetőséget nyújt a fiatal lakosság számára a jelenleg nagyon népszerű extrémsportok (pl. BMX; gördeszka; görkorcsolya) gyakorlására, másrészről egy műfüves focipálya.

Az itt bemutatott fejlesztési elemek támogatják a társadalmi kohéziót, javítják a település lakosságának egészségét, gazdasági és társadalmi jólétét, életminőségét, élhető atmoszférát teremt, ahová az emberek szívesen járnak haza, ahol szívesen töltik szabadidejüket. A település zöldhálózati rendszerének fejlesztése a közterületek karbantartása, megőrzése tervszerű, és folyamatos volt eddig is.

A projektben tervezett tevékenységek megvalósítása hozzájárul a helyi identitás megőrzéséhez, a településen élők életminőségének javításához. Ezek fontos tényezők a fiatalok helyben tartása, az elvándorlási hajlandóság fékezése szempontjából. A projekt hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzóbb és élhetőbb lesz.

A projekt célcsoportját alapvetően a település lakossága alkotják.

A parkok és az Ifjúsági Ház megközelíthetősége akadálymentes lesz.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.szederkeny.hu oldalon olvashatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában