Autómánia

2 órája

Úton a Ferrari méregdrága járgányának pécsi kistestvére

A makett árából akár egy új Suzuki Vitara is kijönne. A Ferrari F80 kicsinyített másolata precíz, aprólékos munkával készülget az Amalgam Collection pécsi gyártóhelyén.

Tóth Dávid

A Bristolban (Egyesült Királyság), Dongguanban (Kína) és Pécsett (Magyarország) működő műhelyekkel az Amalgam Collection egy multinacionális, multikulturális szervezet, amely egyedülálló helyet foglal el az autómodellek történetében, és a világ legikonikusabb autóinak páratlan példányait alkotja meg. Ezúttal a Ferrari legújabb autócsodáját tervezték meg kicsinyített formában.

Ferrari F80
A Ferrari F80-ért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de pécsi kistestvére is felér egy Suzuki árával.
Fotó: Ferrari

Az 1985-ben alapított cég 1995 óta foglalkozik makettek építésével, eredetileg egyéb modellek összeszerelésében vettek részt, például az egyes karórákhoz, vagy elektronikai cikkekhez készítettek alkatrészeket. Ezen tevékenységüket jelenleg is folytatják, ám az Amalgam a legnagyobb ismertségét a kicsinyített autócsodák létrehozásának köszönheti.

Az Amalgam csapata olyan híres autóipari márkákkal áll szoros kapcsolatban, mint a Ferrari, a McLaren, a Lamborghini, a Rolls Royce, a Bentley, a Bugatti. A luxusautókról szerzett pontos ismeretek elengedhetetlenek az aprólékos munkával előállított makettekhez, amelyek innovatív modellkészítési technikával jönnek létre.

Ezek a modellek kifejezetten gyűjtőknek készülnek, egy-egy kész termék ára akár több millió forint is lehet.

Kína, majd Pécs: nálunk készül a legújabb Ferrari

A 2015-ben létrehozott pécsi műhely már korábbi Ferrari modellek elkészítésében is tevékeny szerepet vállalt. Ezúttal pedig a pár napja bemutatott Ferrari F80-as példány kicsinyített másolata készül Pécsen, várhatóan 2025 elejére végezhetnek a munkálatokkal. Az 1:8 méretarányú, 60 centiméter hosszú kisautó körülbelül 3 ezer órányi fejlesztést követően 300 óra alatt készül el, és több, mint 1000 alkatrészből áll.

Az 1,4 milliárd forintos Ferrari F80 kistestvéréért is elég komoly összeget kell letennünk az asztalra, potom 7,2 millióért már ki is állíthatjuk a szobánkban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában