Innováció

2 órája

Figyelemreméltó találmány a Pécsi Tudományegyetemről, pólóban az okosság

Egészségügyi adatok kinyerésére és azonnali internetes továbbítására alkalmas okospóló kifejlesztésébe kezdtek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói – tájékoztatott a baranyai felsőoktatási intézmény.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anatoliy Cherkas

A PTE közleménye szerint a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap támogatásával zajló kutatásban egy olyan okospóló kialakítását tűzték ki célul, amelynek segítségével hiteles egészségügyi adatokat nyerhetnek ki a szakemberek, s az így nyert információk komoly orvosszakmai döntéseket alapozhatnak meg.

A kinyert adatokat az okospóló online módon továbbítja majd a tervek szerint a keletkezésének másodpercében, így az orvos azonnal értékelni tudja azt, és később akár tanácsadás épülhet rá a dietetika és a mozgás tekintetében is.

Kitértek rá: az egyetem egészségtudományi karának Humán Páciens Szimulációs Központjában már telepítettek is egy távfelügyeleti központot, amely különböző célcsoportok esetében fiziológiai paraméter monitorizálását teszi lehetővé krónikus betegségben, idős ellátásban és egészségtudatos páciensek számára.

A folyamatot később a mesterséges intelligencia is segítheti, hiszen az így keletkezett adatbázisok elemzésével olyan applikációk születhetnek, amelyek az átlagfogyasztó számára is könnyen értelmezhetővé tennék az adatokat.

A jelenleg fejlesztés alatt álló okospóló prototípusa várhatóan a jövő év tavaszán készül el – írták.

A tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen Betlehem József rektorhelyettes, a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium (KTNL) vezető kutatója közölte: az okoseszközök megjelenése nemcsak az emberek életében indított el forradalmi változásokat, de a tudományos világban is.

Az orvosszakmai döntéseket megalapozó okoseszközök terén több program is elindult a PTE-n, ezek egyike az okospóló, amelynek kifejlesztésekor a szakmailag hitelesített adatokat érzékelő szenzorok beépítése mellett a kényelmes viselhetőség is szempont lesz.

Az okospólók által közvetített adatokra a későbbiekben gyógymódokat, életmódbeli tanácsokat lehet majd építeni, emellett tendenciákat lehet vele leírni 

– emelte ki Betlehem József.

A bejátszásban elhangzott: a folyamatot a jövőben a mesterséges intelligencia is segítheti, az így keletkezett adatbázisok elemzése új eredményeket hozhat és olyan applikációk készülhetnek, amelyek az átlagfogyasztó számára is könnyen értelmezhető módon jeleníthetik meg az adatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában