Vigyázat!

2 órája

Az eladókat is folyamatosan igyekeznek átverni a csalók

Szinte nincs olyan nap, amikor ne hallanánk vagy olvasnánk hírt arról, hogy megint valaki áldozatul esett egy átverésnek. Az online csalások gyakoriak manapság, még az internetes eladókat is átverik.

Jusztin Levente

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán megosztott poszt alapján néhány nappal ezelőtt egy követő tapasztalt egy átverési formát eladóként. Egy internetes piacon hirdetett termékkel kapcsolatban kapott rendszerüzenetet, hogy a terméket egy vásárló megvette. A levél szerint az árat elutalta az állítólagos vevő, ezért egy linkre kattintva meg kell erősíteni a megrendelést. Az eladó hiába érzékelte gyanúsnak az esetet és nem lépett be, a linkre való rákattintással is elloptak bankszámlájáról bizonyos összeget.

eladók
Már az eladók is célponttá váltak az internetes csalók körében.
Fotó: MW / illusztráció

Az eladókat is könnyen átverhetik

Igen gyakoriak az ilyen fajta átverések, ahol nem a vevők az áldozatok, hanem az eladók. Ahogyan a mostani példa is mutatja üzenetet vagy sms-t kap, amelyben arról tájékoztatják, hogy a termékét kifizették, de „fogadnia kell az összeget” az üzenetben küldött link segítségével. Másik gyakori példa az, amikor a termék kiszállításához ajánl a „vevő” egy csomagküldő szolgálatot, ismert, jogszerűen működő cégek nevével visszaélve (pl.: Foxpost, DHL, DPD, MPL), és rájuk hivatkozva küld adathalász linket tartalmazó üzenetet vagy e-mailt. Ez egy hamis weboldalra irányít, ahol bankkártyaadatokat kérnek, vagy a bankot megjelölve saját banki belépési adatainkat kell megadni.

Minden gyanúsnak tűnő linkre csak akkor kattintsunk rá, ha meggyőződtünk arról, valóban hiteles az üzenet küldője. A kiberbiztonság napjainkban igen fontos, könnyen áldozatokká válhatunk, ha nem figyelünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában