Faragni, vájni, lámpást gyújtani

3 órája

Halloween, Márton-nap: tökdömping van és lesz is az árusoknál

Több, Pécs határában üzemelő zöldségesnél már tonnaszám áll a vájni, faragni való tök, ami a lassan bevett itthoni ünneppé váló halloween és a Márton-nap közeledtét jelzi. A jobbára több, akár tízkilós, vagy azt is meghaladó súlyú halloween-tökök mellett természetesen többféle sütnivaló tökfajtát is árulnak.

Bama.hu

Lassan mindent elborítanak a tökök

Fotó: Löffler Péter

Az 57-es úton Pécs mellett közlekedők szemét szinte kiszúrja az a roppant nagy mennyiségű, raklapokban álló, már messziről narancssárgán virító tök, amit a nagyárpádi Zöldség-Gyümölcs-Virágsarok kínálatában lehet látni mostanság. A zöldségeshez betérve mindenki meggyőződhet róla, hogy a hatalmas mennyiségű árut elsősorban az ősi kelta eredetű szokás, a hazánkban is egyre népszerűbb halloween ünnepköréhez kapcsolódóan kínálják. Erre ráerősít az üzlet visszafogott halloweeni dekorációja is.

halloween
Halloween, töklámpás
Fotó: Bujdos Tibor / Forrás: MW

 

Tavalyi cikkünkben írtunk arról, hogy a Nagyárpáddal szomszédos Kozármisleny főként új építésű, kisgyermekes családok által lakott részén a halloween ünneplése olyannyira elterjedt, hogy az év ezen szakában egyes utcák képe, köszönhetően a nem is olyan visszafogott díszítéseknek, a filmekből, sorozatokból ismert amerikai kisvárosok őszi képét mutatja.

Mislenyben ilyenkor a többi között faragott töklámpások, pókhálók, műanyag- és luficsontvázak, macskák, szellemek, de embernagyságú boszorkányok alakjai kerülnek a házak elé. Halloween estjén, sötétedéskor pedig valóságos gyerektömeg járja a Kamilla utca környéket: beöltözve, házról házra haladva verseket is mondanak várva az ilyenkor szokásos édességet.

Faragni való tök: nemcsak halloweenre

Mint azt a Nagyárpád melletti Zöldség-Gyümölcs-Virágsarok vezetőjétől, Tomecskóné Háber Henriettától megtudtuk, immár évek óta jelentős a kereslet náluk a halloween-, azaz vájni, faragni való tökre. A kozármislenyiek mellett az újhegyiek és a nagyárpádiak is állandó vásárlói ennek a terméknek. 

Elmesélte azt is a kisgyermeket nevelő családok mellett szinte minden korosztály keresi náluk a faragni való tököt. Viszik azt az idősebbek is, akik ugyan nem annyira halloween-stílusban, de a kertjüket díszítik vele.

Tomecskóné Háber Henrietta kitért arra is, hogy a magánszemélyek mellett intézmények, köztük iskolák és önkormányzatok is vásárolnak tököt náluk. Előbbiek nemcsak a halloween miatt, hanem a kicsik Márton-napi töklámpásainak készítéséhez is ezt a fajta a tököt használják. Szerettük volna pontosan megtudni a zöldségesnél, hogy tavaly például mekkora mennyiségű halloween-tököt adtak el, de kérdésünkre csupán azt a szűkszavú, ám sokatmondó választ kaptuk, hogy „sokat”.

Halloween – a Vásárcsarnok is készül

A pécsi Vásárcsarnokban, keddi állás szerint mintegy tucat árus kínált szinte kizárólag csak sütnivaló tököt. Láttunk ott nagydobosi- és kanadai sütőtököt, valamint az egészen különleges gesztenye-aromával rendelkező fajtát, Giselle-tököt is. Mindhárom félét 400 és 450 forint közötti kilónkénti áron kínálták a vásárlóknak. A Vásárcsarnokban arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy az agóra sem marad ki a halloweeni készülődésből, ugyanis csütörtöktől a Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratnál több árusnál is megtalálható lesz jeletős mennyiségben a faragni való tök.

Továbbá október 26-án, azaz most szombaton 9 és 12 óra között a Pécsi Vagyonhasznosító által üzemeltetett három piacon, a Vásárcsarnokban, a Hajnóczy utcai és a Diána téri piacon is egy időben tartanak „Tök jó napot”, amelyen halloweeni gyermekprogramok várják a családokat. Az eseményen résztvevő gyerekek elkészíthetik saját őszi dekorációikat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában