Kosárlabda

2 órája

Rátgéber László Szoboszlaihoz hasonlította Juhász Dorkát

Hétfő hajnalban a WNBA döntőjében ugyan alulmaradt a Minnesota Lynx, de így is van miért büszkének lennünk. Juhász Dorka történelmi tettet hajtott végre, nevelőedzője szerint sok boldogságot fog még okozni a kosárlabda-szeretőknek.

Tóth Dávid

Fotó: MW

Futótűzként járta be a sportsajtót a pécsi kosaras kiváló eredménye: Juhász Dorka ezüstérmet szerzett az észak-amerikai női kosárlabdaliga döntőjében, miután csapata, a Minnesota Lynx hosszabbításban elveszítette a döntőt a New York Liberty ellen. 

Juhász Dorka
Juhász Dorka a WNBA szezon végeztével már újra olasz együttesénél van
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Juhász Dorka – Szoboszlai Dominik 

A szenzációs eredmény után Rátgéber László is megszólalt, többek között beszélt arról is, hogy Dorka helyzete számára nagyon hasonló Szoboszlai Dominik Liverpoolban betöltött pozíciójához. 

A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója úgy vélekedik, hogy Juhász egyelőre inkább a védekezésből veszi ki a részét csapatában, még kevesebbet vállalkozik támadásban, akárcsak Szoboszlai Dominik Angliában, míg a válogatottban mindkét játékosra fontosabb szerep hárul. Ugyanakkor ezt egy természetes folyamatnak tekinti. 

„Nem fogják fel az emberek, hogy mekkora dolog ez”

A Péccsel 9-szeres magyar bajnok, 9-szeres Magyar Kupa-győztes edző azt is elmondta, hogy Dorkánál tehetségesebb játékost még nem látott Pécsett. 

– Iványi Dalma és sok más magyar lány is játszott már a WNBA-ben, de ilyen erős csapatban egyikük sem.
Ez most olyan, mintha a Denver Nuggetsben vagy a Boston Celticsben lenne csere egy magyar kosaras. Nem fogják fel az emberek, hogy mekkora dolog ez – nyilatkozta az Eurosportnak Juhászról Rátgéber László. 

Rátgéber szerint az is nyilvánvaló, hogy miben tudott előrelépni a magyar válogatott 24 éves játékosa.

– Egyre több labdát tud eldobni, fontosabb szerepe van és ez még jobb lesz. Ő egy komplett játékos. Valaha úgy oktattuk a kosárlabdát, hogy valamiben legyél a legjobb, az volt a fontos, de átalakult a kosárlabda. Most azok a legjobbak, akiknek a legkevesebb gyenge pontjuk van. És Dorka ezért nagyon jó, mert nagyon széles a palettája a támadó- és a védekezőjátékban is – szögezte le Rátgéber László.

Hogyan tovább? 

Alig, hogy véget ért a WNBA döntője, Juhász már csatlakozott is az olasz Familia Schio gárdájához, ahol az észak-amerikai női kosárlabdaliga szünetében fog szerepelni. A magyar játékos a Minnesota Lynx színeiben a vasárnap véget ért WNBA szezonban 34 alapszakasz mérkőzésen 16.1 perc alatt 4.8 pontot, 3.8 lepattanót és 1.1 gólpasszt átlagolt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában