Konfliktus nélkül

2 órája

Orbán Viktor: Magyarország és Montenegró számíthat egymásra

Az EU versenyképességének romlására a magyar válasz az, hogy szükség van frissességre és új lendületre, új erőforrásokat kell bevonni, ennek legkézenfekvőbb módja pedig a nyugat-balkáni országok felvétele – közölte a magyar miniszterelnök.

MW

Orbán Viktor fogadja a montenegrói miniszterelnököt

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

Akármi is történik a világpolitikában, Magyarország és Montenegró számíthat egymásra, pozitívan tekint egymásra, nincs köztük semmilyen politikai vagy gazdasági konfliktus - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Montenegró miniszterelnökével, Milojko Spajiccsal folytatott tárgyalást követően adott sajtónyilatkozatában.

NAGY Márton; SPAJIC, Milojko; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor magyar és Milojko Spajic montenegrói kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. október 24-én. A miniszterelnök mellett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy Milojko Spajic első alkalommal érkezett hivatalos látogatásra Budapestre, ahol a kétoldalú kérdéseken kívül most európai és világpolitikai témákat is áttekintettek.

Most zajlik a keleti világ csúcstalálkozója Kazanyban, 31 ország részévételével, majd november 7-én Budapesten lesz egy nyugati csúcstalálkozó, amelyre negyvennél több ország vezetőit várják - közölte.

A magyar kormányfő a jelenleg legfontosabb nemzetközi kérdésként az EU bővítését jelölte meg.

Most már lehet nyíltan beszélni az EU bajairól; mióta Mario Draghi volt olasz miniszterelnök közzétette jelentését, azóta ez a korábbi tabutéma szalonképessé vált - jegyezte meg.

Elmondta: az EU versenyképessége romlik, világgazdasági súlya csökken. A magyar válasz erre az, hogy szükség van frissességre és új lendületre, új erőforrásokat kell bevonni az európai gazdaságba, ennek legkézenfekvőbb módja pedig a nyugat-balkáni országok felvétele.

Kiemelte, a régióban talán Montenegró a leginkább felkészült ország. Hozzátette: ezek az országok fantasztikus teljesítményt nyújtottak az európai jogrendszer adaptációjában, ennek ellenére az elmúlt hét évben egyetlen fejezet lezárására sem kerül sor.

Úgy folytatta: az EU elhanyagolta a bővítést a nyugat-balkáni országokkal, ezért a folyamat lelassult, majd megállt. Hozzátette: a magyar EU-elnökség azt vállalta, hogy ezen az "áldatlan állapoton" változtatni fog. 

Decemberben sor kerül négy tárgyalási fejezet lezárására, ami hatalmas előrelépés, és vannak fejezetek, amelyeket közel hoztak ahhoz, hogy hamarosan le lehessen zárni őket - jelentette ki.

A kétoldalú együttműködést méltatva kiemelte, hogy a magyar-montenegrói kereskedelem szinte minden évben rekordot dönt, a magyar cégek pedig már most is nagy súllyal vannak jelen a montenegrói gazdaságban. 

Nagyon erős a villamosenergia-kereskedelmünk, valamint az OTP pozíciója, Podgoricát számos európai várossal a Wizzair köti össze, és a 4iG már most a montenegrói távközlési piac második számú szereplője - sorolta.

Ezt a montenegrói fél is üdvözölte a csütörtöki megbeszélésen, és kifejezetten biztatták a magyar cégeket arra, hogy jelenjenek meg komoly beruházásokkal Montenegróban - mondta Orbán Viktor. A kormányfő egyben arra kérte a montenegróiakat, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol ez számukra kívánatos.

Megegyeztünk, hogy ez a jó ösvény, ezen haladunk tovább, és újabb gazdasági együttműködési területeket jelöltünk ki - számolt be a megbeszélésről Orbán Viktor.

Milojko Spajic: 2028-ban Montenegró lehet az Európai Unió első újonnan felvett tagja

Valós lehetőségként beszélhetünk róla, hogy 2026 végére Montenegró felkészül az Európai Unióba való belépésre, 2028-ban pedig az EU első újonnan felvett tagja lehet – mondta Milojko Spajic az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Az első hivatalos magyarországi munkalátogatása alkalmából szervezett találkozó után hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Montenegró érte el a legjobb eredményt az európai integrációs folyamatban. „Magyarország megkerülhetetlen partnerünk volt ebben” – tette hozzá, megjegyezve: a kezdetektől érzik Magyarország támogatását.

A politikus köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért ismét megerősítette, hogy Magyarország az év végéig négy tárgyalási fejezet lezárásában is segíteni fogja Montenegrót.

 „Tarthatatlan, hogy hosszú évek óta egyetlen fejezetet sem tudtunk lezárni” – jelentette ki.

SPAJIC, Milojko; ORBÁN Viktor
 Milojko Spajic montenegrói kormányfő beszél, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2024. október 24-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Hangsúlyozta: szomszédos országként és közeli barátként tekintenek Magyarországra annak ellenére, hogy a két országnak nincs közös határa. Hozzátette: szeretnének még jobb kapcsolatokat kialakítani. Ehhez a gazdaság jelenti a legnagyobb lehetőséget – mondta, hozzáfűzve: a csütörtöki megbeszélésen meghatározták, melyek azok a területek, „ahol elmélyíthetik az együttműködést”.

Milojko Spajic köszönetet mondott azoknak a magyar beruházóknak, amelyek Montenegrót választották, ide értve többek közt az OTP Bankot vagy a 4iG vállalatot.

 „Sok sikert kívánunk nekik!” – jegyezte meg. Úgy folytatta: nyitottak az új befektetők előtt is, szeretnének újabb magyar vállalatokat üdvözölni a kereskedelemben, a turizmusban, a közlekedésben és a telekommunikációs szektorban is.

„Úgy gondoljuk, a két ország gazdasága kiegészíti egymást, és erősíteni tudjuk egymást” – állapította meg. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja a regionális és jó szomszédi együttműködést, mert Magyarország jelenti a kaput az Európai Unió és a Nyugat-Balkán térsége között.

Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy megközelítsük a közös európai célunkat a Nyugat-Balkánon

 – fogalmazott a montenegrói miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában