Sokan gyűjtik

2 órája

Szabálysértés, környezetvédelem vagy biznisz?

Egyre többen járják az utcákat Baranyában is üres üvegek után kutatva. A betétdíjas PET-palackokkal „üzletelni” népszerű lett, ám sokan nem tudják, hogy tettük tulajdon elleni szabálysértésnek minősül.

Tóth Viktória

Ápolt külső, tisztának tűnő ruházat, márkás sportcipő. Ha az utcán elmenne mellettünk egy ilyen kinézetű ember, valószínűleg meg sem mondanánk róla, hogy fél órája még a kukában turkált. Csak a nagy szatyor PET-palack árulkodna arról, hogy a szemetesből származik a fizetéskiegészítés. Vármegyénkben is egyre több ember gyűjti össze mintegy mellékállásként az utcákat járva a gazdátlan műanyag üvegeket. De ezek a palackok vajon tényleg gazdátlanok? A rendőrség, és a törvény szerint nem.

Pet-palack, visszaváltás, kuka
Perceken keresztül keresik a kukában a PET-palackot
Fotó: Löffler Péter

Mint arról a közelmúltban több hírportál is beszámolt, akár 65 ezer forintos bírságot, vagy elzárást is kaphatnak azok, akik a visszaváltható palackokat kukákból gyűjtik össze. Ám felmerülhet a kérdés, hogy ki és hogyan ellenőrzi a guberálást. A témában hiteles információt kérve a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk. Ők arról tájékoztattak, hogy a rendőrség  álláspontjáról közleményt adott ki, ez az irányadó.

A rendőrség közleménye a PET-palackokkal kapcsolatban

Ez arról szól, hogy közös érdekünk, hogy a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia.

– A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Éppen ezért pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre. Utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik

 – áll a részünkre küldött közleményben.

pet-palack, repont
Vármegyénkben is számos REpont automata található
Fotó: MW

Ötven forintért sokaknak megéri

Mint ismert, a PET-palackok visszaváltásának rendszere az idei évtől megváltozott, fokozatosan átálltunk egy újfajta, visszaváltási díjas szisztémára. Július 1-től kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot feltüntetni a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon egyaránt.

Azóta már szinte az összes ital megvételekor 50 forintos betétdíjat kell fizetnünk. Ezt pedig csak úgy kaphatjuk vissza, ha a kiürült üveget elvisszük egy csomagolás visszaváltó pontra, úgynevezett REpontra. Ilyen automatákat Baranya vármegyében is telepítettek a legtöbb szupermarketben. Működésük többé-kevésbé zavartalanul halad. S személyes tapasztalatok alapján elmondható, hogy igen népszerűek. A forgalmasabb helyeken lévő bevásárlóközpontokban gyakran kígyózó sorokban várakoznak az automata előtt az emberek. Néhány szatyor palack visszaváltásával akár több ezer forint is ütheti a markunkat, ezért is szedik össze egyre többen az utcán az üvegeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában