Újabb opera, nemzetközi sztárokkal

2 órája

Bellini: A kalóz című műve 200 éve formabontó újdonságokkal jelentkezett

Mészáros B. Endre

Volt idő, nem is olyan régen, csupán néhány esztendővel az ezredfordulót követően, amikor már temették  Pécsett az operajátékot. Ma pedig ott tart a történet, hogy a műfaj műsoron van a Pécsi Nemzetiben, és a Kodály Központban is, sőt, utóbbi helyszínen több szervezésben, a Pannon Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország is összehoz időnként komplett zenés előadásokat, sőt, a PTE Zenemúvészeti Intézet magánénekszakos hallgatói is eljátszanak évről évre egy operát.  Ebben az évadban azonban a nagyszínházban csak operabeavató lesz, meg musical-, operett- és operagála, a Kodályban pedig tenorgála, de valódi operaelődást nemzetközi sztárokkal kizárólag a Filharmónia programjában láthatunk. Az első nagyszabású bemutató a Tosca José Curával a főszerepben már lezajlott szeptemberben, s most jön az újabb opera sztárparádévak: 

a Mesterbérlet nyító koncertjeként, november 4-én, vagyis a jövő hétfőn 19 órakor Bellinitől A kalóz című művet játsszák.

Bellini művében a hazai szopránok kiválósága, Kolonits Klára lesz a főszereplő, de érkezik énekes Olaszországból is, Paolo Fanale – 40 esztendős, a szicíliai  Palermóban született –, valamint Alexey Bogdanchikov – a bariton Taskentben született 1985-ben. Továbbá hazatér iskolája színhelyére Kovács István basszista, aki Pécsett járta ki a zeneiskolákat, s itt szerzett orvosi diplomát is. Önmagában az is nagy újdonság, hogy a Mesterbérlet hagyományos szimfonikus hangversenyei ezúttal operával indulnak, ráadásul egy olyan operával, aminek csaknem 200 éve, 1827-ben volt a premiere a Milánói Scalában. Bellini egyébként ezzel az operájával lett világhírű (tíz operája közül ez a harmadik). Talán azért, mert ebben a művében hangszerszólókkal is ráerősít a karakterábrázolásokra és a kórus is egészen új dramaturgiai szerepet kap. 

Az opera egy olyan nemesről szól, aki kalózzá lett és hajótörést szenved. Méghozzá éppen esküdt ellensége birtokának partjainál, aki miatt egykor elmenekült otthonából. Mi több, az ősellenség időközben elvette feleségül ifjúkori szerelmét is. A hölgy immár mindkét férfit szereti, akikc párbajra kelnek érte és a harc különös véget ér. A koncertszerű előadás jelmezekben, díszletek közt zajlik, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar (vezényel: Dinyés Dániel) előadásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában