Őszi ültetés

4 órája

Érkeznek a fák a 17 baranyai településre

Vármegyénkben is sikerrel futott az elmúlt években a Településfásítási Program, mely idén is folytatódik. Megkezdődött az idei őszi ültetési időszak, újabb fa szállítmány érkezik a településekre.

Tóth Viktória

Idén immár negyedik alkalommal hirdették meg a Településfásítási Programot, amelynek őszi ültetési időszakában 317 településre újabb 6000 fa kerül, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát - jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az agrártárca még 2020-ban az Országfásítási Program részeként hirdette meg a Településfásítási Programot. A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb szabású zöldvagyon-növelő kezdeményezésének fontos célkitűzése a kisebb települések élhetőségének javítása, klimatikus és természeti állapotuk fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a 10 ezer fő alatti települések számára elérhető Településfásítási Program.

fa, baranya, ültetés
A faültetést a legkisebbek is szívesen végzik
Fotó: MW

Baranya vármegyében a korábbi években Geresdlakon, Cserkúton, Bogádon is ültettek, emellett többek között Szederkény, Bürüs, Szentlőrinc és Feked is gazdagodott fákkal.

A program hivatalos honlapján még februárban, az önkormányzatok az előzetes regisztrációt követően igényelhették a fákat. Azt, hogy mennyire népszerű a program, jól mutatja, hogy a rendelkezésre álló fa mennyiség egyetlen nap alatt elfogyott.

A települések most 13 fafajból (például: amerikai és ezüst hárs, fehér eper, gömb szivarfa, hegyi és korai juhar, platán, magas kőris) választhattak a készlet erejéig, településenként minimum 10, maximum 30 darab sorfát. A fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. Minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak a programban, valamint minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is. Mint arról még a tavaszi időszakban beszámolt a minisztérium, idén a legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Lendvajakabfa, míg a legnagyobb Balatonalmádi (9943 lakos) volt 

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. idén ősszel már megkezdte a sorfák kiszállítását, az ültetések pedig a szeptembertől novemberig tartó időszakban lesznek.

fa, ültetés
Az ültetésnél jól jönnek a segítő kezek

A baranyai fa ültetések

Mint arról a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatta hírportálunkat, a Településfásítási Program koordinálását az állami erdőgazdaságok bevonásával az Országos Erdészeti Egyesület végzi. Az önkormányzatok sikeres ültetési programjának végrehajtását  egy-egy – az erdészeti társaság által delegált – erdész kolléga szaktudásával segíti.

– A Programban vármegyénkben 17 település érintett, így Baksa, Drávaszabolcs, Feked, Hetvehely, Hímesháza, Királyegyháza, Máriakéménd, Magyarhertelend, Mecseknádasd, Mekényes, Nagyhajmás, Siklós, Szederkény, Szemely, Tengeri, Téseny és Vékény. Ezeken a településeken összesen 273 db sorfát ültetnek el a Mecsekerdő Zrt. munkatársai – ismertette a társaság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában