Ingyen az uszodába

8 órája

Kedvelt program a Fitt Nagyi és az Aktív Nagyi

Aki lemaradt a Fitt Nagyi tanmedencés vízitornáról még november, decemberben beiratkozhat az adott hónap első órája előtt (november 4-én, december 2-án) személyesen a Hullámfürdőben működő Pécsi Úszóiskolában, minimális regisztrációs díjért. A jelentkezések mindig egy hónapos időszakra szólnak.

Mészáros B. Endre

Ez a foglalkozás egyébként két csoportban zajlik, hétfőn és szerdánként 18 óra után. Lehet jelentkezni továbbá úszásra is a sportmedencében kedd és csütörtöki időpontban 13–14 óra között, szintén az adott hónapok első órája előtt (november 5., december 3.) s itt ugyancsak minimális regisztrációs díjat kell befizetni. Tudni kell, hogy ez az egyszeri díj uszodai belépésre is jogosít. 

Van továbbá újra Szenior Torna is az országos Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete szervezésében. A kezdő csoportnak a foglalkozásokat október–december között kedden és csütörtökönként 11 órakor összesen 17 alkalommal a Mecsek Fitnessben tartják, a haladóknak pedig ugyanitt, ugyanezeken a napokon, de 10 órától. További részletek és jelentkezés az Egészséges Városok Egyesületében. És nem árt megjegyezni: ez a programsorozat is ingyenes, csupán egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni. 

Az országos egyesület elnökét, De Blasio Antoniót arról kérdeztük, hogy mióta futnak már a különböző programok, mitől ilyen népszerűek, miben változtak az idő mú­lásával és ki a finanszírozója. Mint kiderült, a Fitt Nagyit a Hullámfürdőben 2011 óta évről évre megrendezik, ahol a tanmedencében zajlik a vízitorna az idősebb generációnak. Az elsődleges cél pedig az, hogy aktívan és hatékonyan éljék mindennapjaikat a szépkorúak. Hogy mennyire népszerű ez a program, azt jelzi, hogy az eddigi tizenhárom esztendő során mintegy háromszázan vettek részt a vízitornán és százan a gyakorlatilag ingyenes úszáson. A mindössze 500 forintos egyszeri regisztrációs díjat is csak azért vezették be, hogy aki befizeti, az nagyobb eséllyel végigjárja a programot és nem veszi el esetleges elmaradásával olyanoktól a helyet, akik már nem fértek be a csoportba. A regisztrációt, az adminisztrációt az ügyintézést egyébként, mint már jeleztük, a Pécsi Úszóiskola végzi és a PSN Zrt. támogatásával valósul meg a program. 

A Fitt Nagyi olyannyira bejött, hogy az elmúlt több mint egy évtized során semmin nem kellett változtatni és mindig telt házasak a foglalkozások. Ugyanakkor tavaly erre a mintára elindított az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete egy Aktív Nagyi csomagot is. Ez szárazföldi nyugdíjas mozgásforma, vagyis szenior torna, melyet a Mecsek Fitnessben két csoportban, kezdőknek és haladóknak hirdettek meg, és itt van lehetőség átlépni a nagyobb igénybevételt jelentő, intenzívebben gyakorló társaságba is. Ezeknek a foglalkozásoknak a látogatottságát illetően sincs ok panaszra, mert egy-egy csoportban 25–30 fő végzi el a feladatokat, és soha nincsenek szabad helyek. 

Tudni kell ugyanakkor, hogy volt tavasszal is kedvezményes torna és víziprogram Pécsett, ám egyelőre csak ennyire telik, ehhez van elegendő támogatás, amit a miniszterelnöki kabinetiroda biztosít. 
A visszajelzések igen kedvezők: itt rendszeres elfoglaltságot biztosítanak, társaságban végzik a mozgást, és sokan a kedvezményes lehetőséget követően a fizetős időstornákra is beneveznek. 
Az Egészséges Városért Alapítvány pécsi szervezete mindezeken túl ötödik esztendeje készít évről évre a városnak egészségfejlesztési tervet. Meghatározzák a szükséges felméréseket, egészségjavító intézkedéseket a kerékpárúttól a lakossági tájékoztatást célzó kiadványokig. 

További részletekért érdemes felkeresni az alapítvány honlapját (egeszsegesvarosok.hu/pecs). Továbbá egy évtizede végzik a városi koncepciók egészségszempontú ellenőrzését, véleményezését, hatásvizs­gálatát. 

Mint megtudtuk, idén ősszel indul egy különleges programjuk a Leőwey Klára Gimnázium felkérésére, mely az iskolai egészségfejlesztésről szól és pozitív fogadtatás esetén több pécsi középiskolában is bevezetik. 

Megkérdeztük Blasio Antonió elnököt arról is, hogy mit sportol, és személy szerint mit tesz az egészséges mindenapjaiért? Mint jelezte, sokáig teniszezett, de két térdműtéte ezt már lehetetlenné teszi. Ezért egy ideje konditeremben végez edzéseket valamint síelni jár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában