1 órája
Egy kenyér áldás tud lenni, ezt ünnepeltük
Egy családi étkezéshez az alapanyagokat szinte egy helyen megtaláljuk, ezt pedig teljesen természetesnek vesszük. Nagyszüleink pedig még arról meséltek, áldás volt, ha kenyér került az asztalra. A megbecsülése ennek a pékárunak igen alacsony, bár manapság egyre többen fordítanak időt arra, hogy a számukra megfelelő kenyeret szerezzék be. Október 16-án a kenyér világnapját ünnepeljük.
Nem is kell világnap a népszerűségéhez. Gerilla Pékség Pécsen a Király utcában.
Fotó: KL
A világ legfontosabb élelmezési cikkévé vált a kenyér, hisz életfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz, energiaforrása miatt pedig már nagyon régóta egy kedvelt étel. A magyar hagyományok szerves része az étel, augusztus 20-án meg is szentelik. Ám a világnapja október 16-ra esik, a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött erről így. Ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat, de a kenyérkészítők mindennapi áldozatos munkája mellett nem mehetünk el.
Mindennapi kenyér: pékek nélkül minőség sincs
Valóban nehéz elképzelnünk azt, hogy a mindennapi étkezésünkből hiányzik a pékáru. Bevásárlásaink során így nem is hiányozhat kosarunkból, de nem mindegy az sem, mit veszünk. Korábban a nagyobb boltok az egyszerű fehér kenyeret árulták. Ez a trend azóta megváltozott, amióta egyre több az emésztési- és egyéb táplálkozási gonddal rendelkező ember. Elindult a különböző lisztekből készített kenyerek árusítása, így manapság a félbarna, barna, rozsos, korpás, burgonyás de még búzacsírás, korpás és teljes kiőrlésű kenyereket is találni a polcokon. Viszont másik irányba is elindult ez a folyamat és egyre többen vágnak bele a saját pékáru sütésébe.
Új lehetőség mindenki számára: gerillapékségek
Egy hihetetlen jó kezdeményezésnek köszönhetően már Pécsen is találni olyan helyeket, amik a minőségre fókuszálnak. A saját magunk által megteremtett alapanyagokból készítik a finom kenyereket, amik tökéletesen beleillenek az ételérzékenységgel rendelkezők étrendjébe is.
Nem jelentünk konkurenciát a szupermarketek, az ipari mennyiségű péksüteményt gyártók számára.
- mondta egy, a belvárosban tevékenykedő pék. Minden alapanyagot gondosan ellenőriznek, ugyanolyan odafigyeléssel dolgozzák is össze. Náluk mindegyik kenyér kovásszal készül, ettől pedig már az a gondoskodás garantált, amivel ő is fordul a vásárlók felé. Éppen ezért minden pék, minden gabonával és liszttel foglalkozó szakember felé tiszteletünket kell tegyük, gondoljunk bele az áldozatos munkájukra, ami nélkül a mindennapi kenyerünk nem létezne.