Világnapon kovászolnak

1 órája

Egy kenyér áldás tud lenni, ezt ünnepeltük

Egy családi étkezéshez az alapanyagokat szinte egy helyen megtaláljuk, ezt pedig teljesen természetesnek vesszük. Nagyszüleink pedig még arról meséltek, áldás volt, ha kenyér került az asztalra. A megbecsülése ennek a pékárunak igen alacsony, bár manapság egyre többen fordítanak időt arra, hogy a számukra megfelelő kenyeret szerezzék be. Október 16-án a kenyér világnapját ünnepeljük.

Jusztin Levente

Nem is kell világnap a népszerűségéhez. Gerilla Pékség Pécsen a Király utcában.

Fotó: KL

A világ legfontosabb élelmezési cikkévé vált a kenyér, hisz életfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz, energiaforrása miatt pedig már nagyon régóta egy kedvelt étel. A magyar hagyományok szerves része az étel, augusztus 20-án meg is szentelik. Ám a világnapja október 16-ra esik, a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött erről így. Ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat, de a kenyérkészítők mindennapi áldozatos munkája mellett nem mehetünk el.

kenyér
Október 16. a kenyér világnapja, de a pékeket is ekkor ünnepeljük.
Fotó: Laufer László

Mindennapi kenyér: pékek nélkül minőség sincs

Valóban nehéz elképzelnünk azt, hogy a mindennapi étkezésünkből hiányzik a pékáru. Bevásárlásaink során így nem is hiányozhat kosarunkból, de nem mindegy az sem, mit veszünk. Korábban a nagyobb boltok az egyszerű fehér kenyeret árulták. Ez a trend azóta megváltozott, amióta egyre több az emésztési- és egyéb táplálkozási gonddal rendelkező ember. Elindult a különböző lisztekből készített kenyerek árusítása, így manapság a félbarna, barna, rozsos, korpás, burgonyás de még búzacsírás, korpás és teljes kiőrlésű kenyereket is találni a polcokon. Viszont másik irányba is elindult ez a folyamat és egyre többen vágnak bele a saját pékáru sütésébe.

Új lehetőség mindenki számára: gerillapékségek

Egy hihetetlen jó kezdeményezésnek köszönhetően már Pécsen is találni olyan helyeket, amik a minőségre fókuszálnak. A saját magunk által megteremtett alapanyagokból készítik a finom kenyereket, amik tökéletesen beleillenek az ételérzékenységgel rendelkezők étrendjébe is.

Nem jelentünk konkurenciát a szupermarketek, az ipari mennyiségű péksüteményt gyártók számára.

- mondta egy, a belvárosban tevékenykedő pék. Minden alapanyagot gondosan ellenőriznek, ugyanolyan odafigyeléssel dolgozzák is össze. Náluk mindegyik kenyér kovásszal készül, ettől pedig már az a gondoskodás garantált, amivel ő is fordul a vásárlók felé. Éppen ezért minden pék, minden gabonával és liszttel foglalkozó szakember felé tiszteletünket kell tegyük, gondoljunk bele az áldozatos munkájukra, ami nélkül a mindennapi kenyerünk nem létezne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában