Gomba: nem mindenki szereti, és van akire kimondottan veszélyes

Jusztin Levente

Gasztronómiánk szerves része a gomba, rengeteg finom étel készíthető belőle. A különböző tárolási módszerek pedig ki tudják hozni azt a tulajdonságot, amitől semmihez sem hasonlítható: mindegyik különböző. Ez rejthet akár veszélyt is, érdemes odafigyelni.

gomba
Külön szakértelmet kíván a gomba
Fotó: Laufer László

Érdekes a gomba megítélése

Kicsiként szerintem mindenkinek léteznek olyan ételek, amiket sokáig nem szeret. Ezt pedig felnőtt koráig cipeli. A gomba is idetartozik, de az oka egyszerű. Egészen kicsi korban, amikor még mindenki kíváncsi és mindent meg akar enni, megtiltják a gombaevést. A hozzá nem értés és a természetes féltés miatt szinte ennyi maradt meg gyermekkorból, ne edd meg a gombát!

Nagyon sok fajta gomba létezik ez könnyen örökös csapdába ejthet. Nem véletlenül rengetegen értenek a gombák világához, hiszen nem kell óriási kutatómunka ahhoz, hogy megállapítsuk a mérgezőket. Találkoztam már olyan fiatal sráccal, aki teljes magabiztossággal és hozzáértéssel szárítja a rókagombát, miközben felnőttek rettegnek tőle. Ez a tudás nem csupán emberek ízlését és gasztronómiai elzárkózását mentheti meg, hanem gyermekünk és háziállataink egészségét is megóvhatjuk ezzel. Mert valóban, a hozzá nem értés tragédiába torkollhat, a hozzáértés pedig kinyit előttünk egy olyan ajtót, amiben a paletta igen színes.