Ne tönk nélkül vigyük vizsgáltatni!

2 órája

Gombák: dömping a kertekben is, nagyüzem a vizsgálóknál

Az erdők-mezők után a kiskertekben, parkokban, árkokban is megjelentek a vadon termő gombák különféle fajai. Ebben az időszakban mintegy kétszázan keresik fel a pécsi Vásárcsarnok gombavizsgálóit, akiktől arra is rákérdeztünk, hogy a kerti gombák miatt a kisgyerekek és a háziállatok veszélyben lehetnek-e.

Balikó Gergely

Hétfő délelőtt tömött sorokban álltak a piac gombavizsgáló előtt az emberek, aminek oka nem meglepő, hiszen a már a kertekben is megjelentek a gombák, köztük a szegfűgomba, valamint a nem ehető gombák közé tartozó, gyomorpanaszokat okozó üregestönkű szegfűgomba is. Ezért - hívat fel a figyelmet Orbán Imre gombaszakellenőr – a határozást segítendő a szegfűgombát is úgy hozzák be vizsgálatra az azt leszedők, hogy a kalap mellett a gombák tönkje is maradjon rajta.

gombák
Gombák: menjünk biztosra, vizsgáltassuk be!

Gombák: menjünk biztosra!

Többen hoztak be mérgező karbolszagú csiperkét is, amelynek meghatározását szintén segíti hogy a gomba tönkjét megvágva sárgulni kezd annak bázisa – tudtuk meg a gombaszakellenőrtől, aki megjegyezte, hogy a a kertekben előbújt a gyapjas tintagomba is, amelyet azonban szedés után egyből kell meg kell mutatni a gombaszakértőknek, mivel órákon belül tönkremegy.

Orbán Imre kitért arra is, hogy mezőgazdasági művelésű területeken is megjelentek a gombák, köztük a fehér tarlógomba, valamint a csak feltételesen fogyasztható ragadós bocskorosgomba, ugyanakkor onnan étkezési célra nem szabad gombát gyűjteni, ugyanis a gombák a különféle vegyszereket és gyomirtó-szereket összegyűjtik, aminek hosszabb távon egészségkárosító hatása van.

A kisgyerekekre veszélyesek a kerti gombák

A vásárcsarnok gombaszakellenőrre a BAMA.HU kérdésére elmondta, hogy a kertben megjelenő gombák veszélyt jelenthetnek főként a két-három éves kisgyerekekre, amely korosztálynál elég gyakran fordul elő, hogy megeszik az udvarban talált gombákat.

Orbán Imre felidézett egy múlt heti esetet, amikor a pécsi gyermekklinika orvosai kértek tőle határozási segítséget. A konkrét esetben szerencsére nem történt mérgezés, ugyanis egyértelműen megállapítható volt, hogy szegfűgomba volt az, amit a riadt szülők kisgyermekük kezében találtak. 

Ha megtörténik a baj, akkor érdemes elsősorban az ügyeleti telefonszámot felhívni (1830), valamint egy vizsgálóhoz fordulni a maradék gombával, amennyiben lehetséges.

A kutyákra a gombák helyett inkább a dió veszélyes

Lapunk megszólaltatott egy állatorvost is, az iránt érdeklődve, hogy vajon a kertekben előbújó gombák okozhatnak e mérgezést a háziállatoknál, elsősorban a kutyáknál. Mint megtudtuk, nem jellemző hogy a háziállatok, köztük a kutyák elfogyasztanák a gombákat. Ebben az időszakban azonban az okozhat problémát, ha az eb megeszi a dió még zöld héját.

Az úgynevezett diómérgezést egyébként a penészgombák által termelt toxinok okozzák. A diómérgezés a kutyáknál nem mindig könnyen felismerhető tünetekkel jár, és rendkívül veszélyes lehet kedvencünk számára.

Bízza a szakértőkre

Ha magunk szeretjük szedni a gombákat, akkor jó tudni, hogy az étkezési célra gyűjtött gombát minden esetben be kell vizsgáltatni szakellenőrrel. Pécsett a lakossági gombavizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban egész évben elérhető a szolgáltatás. Hétfőtől szombatig 5:00 és 13:00 óra között, a gombszezonban: május 1. és november 30. között pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tapasztalt szakellenőrei szezonban a hét utolsó napján délután 17:00 – 19:00 óra között is ellenőrzik a lakosság által bevitt gombákat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában