Vonatozni élvezet a mellékvonalakon is

Jusztin Levente

Személyes érintettségem miatt is szívesen foglalkozom a problémával, hogy miért ilyen kevés lehetőségünk van Baranyában a vonatközlekedéssel kapcsolatban. Korábban én is többször utaztam Komlóról a godisai állomásig vonattal, de korábban nagypalli munkám során is csodálkozva tapasztaltam, hogy mennyire hiányzik a lakóknak a személyszállítás.

vonat
Szinte nem is látjuk a kis piros vonatot Baranyában.
Fotó: Laufer László

A busz nem vonat

Hagyományként minden november elején Bakócára utaztunk Komlóról egy nagyobb baráti társasággal egy születésnapi ünneplésre. A legegyszerűbb módon a kis piros vonattal tudtunk Godisáig eljutni, ahol vártak minket, hogy kocsival továbbmenjünk a buli helyszínére. Természetesen rengeteget szép emlék köt ezekhez a vonatutazásokhoz, így igazán szomorú, hogy másodjára is megszüntették a járatot.

Nagypallon pedig először csak pislogtam, amikor a vasúti megállót szóba hozták. Többen is mesélték, hogy mennyivel könnyebb és kényelmesebb volt Bátaszék vagy Pécs irányába közlekedni. Könnyebb volt a munkába járást is megoldaniuk így, ami a hálózat megszűnésével komoly gondot okozott. Nem biztosítottak megfelelő számú buszjáratot, így autó nélkül szinte lehetetlen a közlekedés. Ezt én is tapasztaltam, amikor napi szinten kétszer tettem meg a Pécs-Pécsvárad-Nagypall utat.

Szinte már nosztalgikus volt az az utazásom, amikor Palkonyára utaztam a nyáron. A kedves régi emlékek a fiatalabb koromból azonnal előjöttek, hisz énekeltünk, ismerkedtünk az utasokkal a kis piros vonaton.