Tűzifa

2 órája

Idén is számíthatnak segítségre a rászorulók

A hideg idő beköszöntével a kistelepüléseken lakó családok, egyedül élő, idős emberek egy részének nehézséget okoz a tüzelő beszerzése. Az idei évben is pályázhattak a települési önkormányzatok szociális tűzifa vásárlására.

A szociális célú tüzelőanyag program célja, hogy az arra rászoruló családok tüzelőanyagköltségét csökkenteni tudják, ezzel is támogatva őket. Az idei évben szociális célú tűzifa vásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhattak. Számos Baranya vármegyei önkormányzat sikerrel pályázott, a tűzifa támogatás pedig hamarosan már a családok udvarába is kerülhet. Ehhez azonban a rászorulóknak igényelniük kell a támogatást. 

tűzifa, szociális
A tűzifa az egyedül élő időseknek is nagy segítség lehet (illusztráció)
Fotó: MW

Korábban például Bogád Község Önkormányzata is benyújtotta a támogatás iránti kérelmet a szociális tűzifa ügyében a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz. S mint azt most az önkormányzat honlapján ismertette, a pályázat eredményeként 33  erdei köbméter tűzifára támogatást kaptak. A támogatás összege pedig 880.110 forint, az önkormányzati önerő 83.820 forint + áfa szállítási költség. A támogatásra a településen életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező emberek (egy háztartásból egy személy) pályázhatnak rászorultság alapján.

A szociális tűzifa támogatás elbírálásával előnyt biztosító feltételek

A szociális tűzifa támogatással kapcsolatos rendelet alapján a helyi önkormányzat tűzifát biztosíthat annak a személynek, aki lakhatási támogatásra jogosult, aktív korúak ellátásában részesül, időskorúak járadékában részesül, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Illetve egyedülálló nyugdíjas, akinek jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 450 %-át (128.250. forint) vagy az a család, ahol ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át (114.000 forint). A kérelmeket október 18-ig lehet a Bogádi Közös Önkormányzati Hivatalnál.  A szociális bizottság várhatóan még októberben meghozza a döntését a kérelmeket illetően.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában