Újpetre, Véménd és Szigetvár erdei hangosak

2 órája

Barcogás: idén némileg később indult a dámszarvasok násza Baranyában

Október elején kezdődött a dámbika vadászati idénye. A dámszarvasok násza, a barcogás azonban csak most, október második hetében kezd igazán beindulni Baranyában, szemben az előző évekkel, amikor már szeptember végén megkezdődött.

Bama.hu

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Baranya Vármegyei Szervezetének elnöke elmondta: feltehetőleg az időjárás is közrejátszott abban, hogy a barcogás az elmúlt néhány évhez képest később indult. Azonban – mint utalt rá – ez tekinthető inkább természetesnek, mint a korábbi években tapasztalt szeptember végi start. „Ez a normális és nem az ami az előző években volt” – fogalmazott Agyaki Gábor, aki hozzátette: bízik benne, hogy a mostani idény is szép eredményeket hoz Baranyában.

barcogás
Barcogás, a dámok nászidőszaka. Fotó: Baumann Ödön/Nimród

A barcogás menete

A dámszarvasok üzekedése, a barcogás október eleje és november közepe között zajlik, egy hónappal később, mint a gímszarvasoké. A bikák csoportjai kora ősszel bomlanak fel, amikor az agancsaikról a barkát, más néven háncsot már letisztították. A dámbikák között szintén folynak párharcok, de azok nem olyan súlyosak, mint a gímszarvasoknál. A dámbikák a barcogóhelyeken úgynevezett barcogóteknőket kaparnak, amelyeket egyfajta üzekedési mikroterritóriumnak lehet tekinteni.

A tehenek a barcogóhelyen keresik fel a bikákat és közülük különböző, sikerességre utaló jegyeik alapján választanak. A dámbika szaporodási sikerét testnagysága, hangja, agancsának nagysága és barcogó teknőjének helye határozza meg. A párzási hang, a barcogás, gurgulázó torokhang. A tehenek május végén, június elején ellik meg borjaikat, amelyeket a gímszarvashoz hasonlóan gondoznak. Az első napokban a rejtekhelyen hagyja őket anyjuk. Többhetes szoptatás után áll át a borjú a növényi táplálékra. A borjak pettyes szőrzete többnyire egész életükön át megmarad.

Újpetre, Véménd és Szigetvár környékén hangos most a barcogás

Mint ismert, Baranyában évtizedek óta leghíresebb dámszarvasos területként Újpetre környékét tartják számon, ahova e szarvasfélét 1983-ban telepítették be. Ott kiváló állománya alakult ki az 1990-es évekre, számos kapitális 5-6 kilogrammos, 210-220 nemzetközi pontra értékelt trófeával rendelkező dámbikát hoztak terítékre évről-évre. Említésre méltó még a Véménd és a Szigetvár környéki dámpopuláció is – így a vadászkamara elnöke.

Barcogás: a tavalyi idény is szép eredményeket hozott

A tavalyi dámbika-idény eredményeit összegző cikkünk szerint 2023 őszén mintegy száz elejtett dámbika trófeáját bírálta el a Baranya Vármegyei Kormányhivatal keretében működő bíráló bizottság. Érdekesség, hogy eddig két leginkább kiemelkedő agancsot viselő bikát az észak-baranyai Mágocson hozták terítékre.

Agyaki Gábor az akkori eredményekről úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy a létszámmal különösebb probléma nincs. Ugyanakkor kicsit talán áthelyeződött a minőség tavaly – utalt a Mágocs környékén terítékre hozott egyedekre. Az egyik, a mágocsi Nimród vadásztársaság területén elejtett bika trófeája 199,12 nemzetközi pontot ért el, súlya 4,46 kilogramm volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában