Pénz-pénz-pénz

2 órája

Pécs helyett Paks: mennek az MSZP-s káderek?

Információink szerint már a paksi önkormányzatnál kopogtatnak azok a káderek, akik eddig a baloldal szekerét Pécsen tolták. Az MSZP-s körök állítólag rárepülhettek a régi barátságra a Tolna vármegyei városban és Pécs önkormányzata búcsút inthet nekik.

Bóka Máté Ciprián

A pécsi önkormányzatot és a cégeket 2019-ben megszállták a volt állampárt utódjához, az MSZP-hez köthető káderek. A szinte láthatatlan támogatottságú vált párt embereinek az utolsó szalmaszálat Pécs jelentette, amelyet évekkel ezelőtt még Kis-Moszkva jelzővel illettek. Ezért is bízhattak abban, hogy a divatos civil, függetlennek nevezett köntös mögé bújva, kihasználva a választói feledékenységet, visszatérhetnek a hatalomba. Öt éve így választották meg a volt MSZP-s alpolgármestert, Kunszt Mártát, a volt MSZP-s frakcióvezetőt, Nyőgéri Lajost, Sík László Lajos bizottsági elnököt is. De Péterffy Attila, pécsi polgármestert is Puch László, volt MSZP-s pénztárnok által támogatott személyként tartják számon. Az sem véletlen, hogy az önkormányzati szektorban százmilliós megbízásokat kapó vagyonos ügyvédkör feje,  Péterffy baráti ügyvédje, Bodnár Imre is az MSZP színeiben akart indulni a választáson. 

MSZP, Pécs, rom
Már csak fotókon van némi nyoma: az egykori MSZP székházra Pécs egyetemi városrészében már csak pár rom emlékeztet Fotó: Laufer László

 

Hemzsegnek a pártemberek 

A párt részéről volt parlamenti képviselőt, Kőhegyi Istvánt a jelentős befolyással bíró városházi háttéremberként emlegették, az ő testvére Kőhegyi Csaba pedig a Biokom Nkft.-ben kapott helyet "stratégiai és köztemető vezetői" státuszban.  A Biokom Nkft-nél az ügyvezető igazgató is balos család sarja, hiszen Meixner Barna igazgató apja a volt MSZP-s alpolgármester, Meixner András

A Tüke Busz Zrt.-nél igazgatósági tag lett Gulyás Emil, volt MSZP-s városi elnök is. A 2019-es váltás után a helyi szocialista pártlaptól érkezett az önkormányzathoz Barabás Béla "sajtókapcsolati" tanácsadó is. A balos sajtós csapathoz tartozik a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-él dolgozó Póré László igazgató és Nimmerfroh Ferenc propagandista is, akik meglehetősen kedveltek a szocialista párt köreiben. Péterffy Attila pedig az egyik gyanús ingatlanértékesítés, a Bőrklinika és a Mandulás kemping cseréje előtt is egy olyan ügyvezetővel levelezett, akit még a hírhedtté vált Zuschlag-perben is elítéltek. 

Pécs másképp döntött és jött a törés 

A júniusi választás után azonban megváltoztak az erőviszonyok, hiszen az közgyűlésben elvesztette a többségét a baloldal, ezzel pedig a szocialista párt egykori tagjainak, háttérembereinek a pécsi pénzügyi lehetőségei beszűkültek. Információink szerint ezért már új városban, méghozzá szomszédos vármegyében, Pakson próbálhatnak szerencsét. 

Átteszik az MSZP-sek a székhelyüket?

A kapocs pedig a volt pécsi alpolgármester, az MSZP egykori elnöke, Tóth Bertalan és az évekig őt támogató Puch László. Pakson ugyanis fordulat történt és a helyi MSZP egyik erős embere, Heringes Anita – szokásos – civil köntösbe bújva megnyerte a polgármesterválasztást idén a városban. Ő 2014–2018 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, sőt 2018 nyaráig a párt elnökségi tagja is volt. A pályafutását még a párt ifjúsági vonalán kezdte, nagyjából abban az időben, amikor Nyőgéri Lajos, Tóth Bertalan vagy éppen Kőhegyi István is szerepet vállalt. A kapcsolat pedig úgy tűnik, nem múlt el nyomtalanul, forrásaink szerint már egyeztetésre is sor került a felek között a jövőt illetően. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában