Megmentik?

2024.07.08. 20:00

Elképzelhető, hogy visszamehet apartmanozni, hotelezni a városvezető

A választás során nemcsak a többségét bukta el a pécsi baloldal, hanem vélhetően az alpolgármesterek is leszállhatnak a pulpitusról. A vagyonos Ruzsa Csabának – akinek pénzfelvétele miatt nyomozás zajlik – vélhetően maradnak "csak" a tengerparti apartmanok, a milliárdos család hotelje, de mentőövet dobhat neki az egyetem is.

Bóka Máté Ciprián

Két tengerparti apartmanja, budapesti ingatlanjai, nagyértékű Audik és egy luxusvilla a Mecseken – ez csak az a több száz milliós vagyon, amit Ruzsa Csaba, Péterffy Attila gazdasági alpolgármestere bevallott papíron. A Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció által is kedvelt politikus ráadásul családi vonalon rendkívüli pénzügyi háttérrel rendelkezik, családi hoteljük például 300 milliós közpénzt kapott, az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásnak 1,25 milliárdos mérlege volt. Mivel ősztől már nem lesz meg a puszta erőfölénye a baloldalnak, azt ugyanis elbukták, októbertől várhatóan távoznia kell Ruzsának is posztjáról – írtuk meg nemrég

milliárdos, pécsi
Rusza Csaba pénzügyi, családi háttere milliárdos vagyon - Fotó: Löffler Péter

A baloldali politikus úgy került az alpolgármesteri székbe – ahol így éveken keresztül több mint egymilliót keresett havonta –, hogy nem is indult a választáson, hanem a baloldali pénzügyi-üzleti-politikai köröknek fontos volt, hogy megbízható emberük üljön Péterffy Attila polgármester mellett.

16 milliárdos adósságállomány

A pécsi balodlal gazdasági alpolgármesterének is komoly felelőssége van abban, hogy az önkormányzat 16 milliárdos adósságállományt halmozott fel néhány év alatt. Ezt a problémát igyekeznek egyébként a baloldaliak kisebbíteni, de tény, hogy a városvezetők is bevallották, hogy 2021-ben 8,1 milliárdos EIB-hitelt vettek fel, amelyet kamatokkal együtt kell visszafizetni.

Hitelből romokat

A hitelből egyébként egy sürgős döntés során 2022 decemberében vásárolták meg az egykori Áper-laktanya egy részét. Ennek kacspán Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a magántulajdonost gazdagítja a város, miközben romokat vásárol meg.

Azóta sincs hír arról, hogy történt-e bármilyen érdemi lépés annak érdekében, hogy ott ipari parkszerűséget hozzanak létre – állítólag ugyanis ez volt a cél Ruzsa Csaba korábbi nyilatkozatai szerint.

Ruzsa ügyében egyébként nyomozás is zajlik

Péterffy Attila polgármester jóváhagyásával vett fel Ruzsa Csaba alpolgármestere a tisztségviselői fizetése mellett külön jövedelmet meglehetősen megkérdőjelezhető módon. Ilyen külön fizetést nem kaphatott volna Ruzsa, csak rendkívül kivételes esetekben, például ha valóban tudományos munkát végzett volna. Az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik, ami egyébként már a sokadik a városházán.

Saját koalíciós társa már rég lemondatta volna

A bűnügyi eljárás kapcsán a Momentum Mozgalom részéről, a baloldali koalíciót erősítő Sajgó György úgy nyilatkozott tavasszal, hogy "ha nekem lenne ilyen ügyem, akkor lemondanék".  

Milliárdos ügy ez is, csak másmilyen

Ruzsa korábban az Európa Kulturális Főváros programban is vezető szerepet töltött be, kritikusai szerint neki is köszönhető az, hogy egy olyan kulturális rendszer jött létre, amely Pécsnek évente milliárdokba kerülne, hacsak az Orbán-kormány nem adna forrásokat a Zsolnay Kulturális Negyednek.

Megmenthetik majd

Mivel a politikus korábban a Pécsi Tudományegyetemen kiemelt beruházásokért felelős gazdasági főigazgató-helyettese, majd pedig a Rektori Hivatal stratégiai osztályvezetője volt, nem kizárt, hogy mentőövet dobnak neki a pécsi egyetemről. Ennek következtében pedig a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció erős pozíciókat foghat meg az amúgy hatalmas költségvetéssel rendelkező universitasnál. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában