A zene köti össze a szívüket

2023.09.05. 07:00

Kovászna után a Zrínyi Napokon énekel a Tinódi Vegyeskar

Szeptember 9-én hallhatjuk legközelebb a Tinódi Vegyeskart a szigetvári Zrínyi téren, a Zrínyi Napok keretén belül, ahol könnyed dallamokkal várják a zenekedvelőket. Az 1957-ben alakult kórus az elmúlt húsz évben szoros együttműködést folytatott a kovásznai Pastorala Kamarakórussal, akikkel a testvérkapcsolatot idén nyáron erősítették meg.

Mohay Réka

Fotó: Mikola Zoltan

Szigetvár közel 150 éves kóruskultúrával rendelkezik, a 19. század végén a Dél-Dunántúlon elsők között alakult meg ugyanis a Szigetvári Dalárda, mely már korán népszerűvé vált. A dalárdák hagyományát folytatva alakult meg 1957-ben a Tinódi Vegyeskar, mely a mai napig aktívan részt vesz a térség és az ország zenei életében. Sőt, határon túli kapcsolatokat is ápol, mégpedig az erdélyi Kovásznán működő Pastorala Kamarakórussal. 

Fotó: Mikola Zoltan

– A két kórus 2001 óta tartja a kapcsolatot egymással, immár 9 alkalommal találkoztak, énekeltek közösen Szigetváron vagy Kovásznán – tudtuk meg Vucskics Anettől, a Tinódi Vegyeskar karnagyától.

– Már a kezdetekkor, az első találkozáskor kiderült, hogy a szigetváriak szinte éppen olyanok mint, mi! – fogalmazta meg Cseh Béla a kovásznai kórus egykori karnagya. Ezt a kapcsolatot  erősítette meg a két kórus azzal, hogy 2003-ban testvérkórusi alapszerződést kötöttek egymással. Ezt az együttműködést idén nyáron, Kovásznán erősítették meg. 

– Ennek alkalmából a két kórus ünnepi koncertet adott Kovásznán a Szent István király római katolikus templomban. Az ünnepséget követő napokon a két együttes közös programokkal erősítette a kórustagok között már eddig is meglévő baráti, testvéri kapcsolatot – fogalmazott Vucskics Anett.

– Négy közös művet is megszólaltattunk a jubileumon, amelyeket külön gyakoroltunk, a helyszínen összpróbát követően egyött adtuk elő. Mondhatjuk, hogy ezek a produkciók sikerültek a legjobban, a két kórus nagyon jól kiegészíti egymást, együtt dobban a szívünk. A távolság és a ritkán való találkozás ellenére igazán jól tudunk együtt dolgozni – mondta a szigetvári kórus karnagya. Hozzátette, bár az anyagi kihívások és az elmúlt évek járványhelyzete is megnehezítette a találkozást és az utazást, törekednek arra, hogy kétévente együtt énekelhessen a két kórus.

A Tinódi Vegyeskar a Zrínyi Napokon lesz hallható a legközelebb, szeptember 9-én. a Zrínyi téren 18:30-tól énekelnek, a szabadtéri alkalomhoz illeszkedve könnyedebb, közönségbarát dallamokkal készülnek.

– Elhangzik majd egy ABBA-sláger, illetve Dés Lászlótól és a Hegedűs a háztetőn musicalből is énekelünk, ugyanakkor nem maradhat egy reneszánsz dallam sem – árulta el Vucskics Anett.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában