alattomos méreg

2020.08.07. 17:30

Itt már nem a Mario figura tapossa össze a gombákat

Évente több száz új videójátékot adnak ki, jelentős százalékuk pedig 18+-os besorolást kap, ami azt jelenti, erőszakos tartalom van benne. Sajnos azonban sok szülő nem figyel az útmutatásokra, így a tízévesek többsége is ismeri ezeket az élethűen megrajzolt, véres és erőszakos tartalmat cseppet sem nélkülöző videójátékokat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A játékos egyből egy gyilkosság és túszejtés helyszínén találja magát, ahol az első pár jelenetben egy holttesten kell nyomokat keresni, majd nem sokkal később egy kislány fejéhez szegeznek fegyvert egy toronyház tetejének szélén, és a döntéseinktől függ, hogy hány halálos áldozat lesz – ilyen játékokkal játszottak a 8-10 éves táborozók az egyik pécsi játszóházban.

Olvasónk nemrég kereste meg a szerkesztőségünket azzal, hogy 8 éves fia rosszat álmodott: kiderült, aznap a tábor keretében a játszóházban nézte, ahogyan bátyja a Detroit nevű játék demo verziójával játszik. Ez a játék erőszakos tartalma miatt kizárólag 18 éven felülieknek ajánlott.

– Nagyon felháborított az eset, hiszen mi, szülők igyekszünk mindent elkövetni, hogy a gyerekeink ezeket a felnőtt tartalmakat lehetőség szerint messze elkerüljék. Egy játszóházba hogy kerülhet ilyen öldökléssel, fegyverekkel, vérrel teli videójáték, illetve ha már ott van, hogy fordulhat elő, hogy ehhez egészen kicsi gyerekek is hozzáférnek? Az, hogy az őket elvileg felügyelő felnőttek mindeközben hol vannak, mit csinálnak, már meg sem merem kérdezni – írta lapunknak az édesanya.

Kérdéseinkkel próbáltuk keresni a játszóház üzemeltetőjét, aki viszont éppen szabadságát töltötte, így a hely munkatársaival beszéltünk. Az egyik fiatal hölgy elmondta, nem tudja, hogy történhet ilyen, mert három játék licencét vásárolták meg, egy autós, egy focis és egy szuperhősös játékot tudnak a gyerekek játszani Xbox-on és PS-en. A gyerekek elmondása szerint viszont a demo verziók fent vannak a fent említett erőszakos játékokból is, ami nemcsak ízelítőt ad, de bő fél­órás, órás játéklehetőséget is biztosít a gyerekeknek.

Hosszas beszélgetésünkből az derült ki, hogy a rendszerért felelős informatikus egyáltalán nem alkalmazott az ilyen esetekben feltétlenül elvárható, úgynevezett szülői felügyelet beállításokat, amivel elkerülhető lenne, hogy egy gyerek mindenféle akadály nélkül letöltsön erőszakos tartalmakat a gépekre. S mivel a játszóház munkatársai is kevésbé értenek ezekhez, így a bejelentésig észre sem vették ezeket a játékokat. Mindenesetre elmondták, mielőbb orvosolják ezt a problémát, és a jövőben jobban odafigyelnek erre.

A visszajelzések alapján nem egyedi eset kapcsán próbáltuk kideríteni, hogy az ilyen közösségi terekben melyik hatóság ellenőrzi a játékokat. Először az erőszakos tartalmak miatti korhatár-besorolással felkereshető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordultunk, ők azonban válaszukban azt írták, nincs hatáskörük ellenőrizni videójátékokat. A játékszoftverekkel kapcsolatban a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezik a gyermek- és fiatalkorúak védelméről, ennek részleteiről a fogyasztóvédelemért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál érdeklődjünk. Kérdéseinket elküldtük, jelenleg a válaszra várunk.

Alattomos méreg

Nem először foglalkozunk a gyerekek által elérhető erőszakos játékokkal, melynek kapcsán lapunknak nyilatkozott klinikai szakpszichológus a nem korosztálynak megfelelő erőszakos játékokkal való találkozást a mérgezéshez hasonlította, hiszen lassan és alattomosan halmozódik föl a gyermek pszichéjében. Az emberi agy – főként ebben a korban – nem képes leválasztani a traumás élményt a tapasztalat forrásáról (nem elég arra emlékeztetnünk magunkat és a gyermekünket, hogy ez csak játék), tehát ami megmarad az a feszültség, a stressz kiváltotta „fuss vagy üss” készenlét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában