ültetés

2020.05.08. 16:31

Újrahasznosítják a feleslegessé vált cserepet

Eljött a virágültetés időszaka, sokan tucatszám veszik most a piacon és kertészetekben a bársonyvirágot, petúniát vagy muskátlit, hogy szebbé varázsolják erkélyüket.

M. R.

Fotó: Matey István

Ezeken a helyeken azonban jellemzően minden tövet külön műanyag cserépben árulnak, amik azonnal feleslegessé válnak, amint a virágokat egy közös balkonládába ültettük. Ezek után általában két dolog lehetséges: a virágládák felhalmozódnak a pincében vagy a garázsban az évek során, vagy hamar a kukákban landolnak. Létezik azonban egy harmadik – igazán környezettudatos – megoldás is, amelyre egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. Talált ugyanis Pécsen, Uránvárosban egy kertészetet, amely zöldpontként üzemel, így visszaveszik a már nem használt cserepeket, konténereket. Éppen ezért megkérdeztük, hogyan működik ez, és hogyan tudják újrahasznosítani a cserepeket.

– A dolog teljesen ingyenes és nagyon egyszerű, csak be kell hozni a feleslegessé vált cserepet, mi pedig átvesszük – tudtuk meg a kertészet egyik munkatársától. – Nem számít, ha földes vagy koszos, a lényeg, hogy ne legyen törött. Bármilyen méretű cserepet és konténert elfogadunk, hiszen mindegyiket tudjuk használni a későbbiekben.

A begyűjtött műanyag cserepeket ugyanis a kertészetben újrahasznosítják, azokba ültetik később a különböző fajta növényeket. A lehetőséggel egyébként sokan élnek, rendszeresen visznek virágládákat. Ezzel a megoldással tehát úgy válhatunk meg a feleslegessé vált cserepektől, hogy közben a környezetet is kíméljük, hiszen kevesebb műanyag szemét képződik.

Megy a büdöske

A kertészetek kínálata igen nagy, bőven válogathatunk a szebbnél szebb virágok között. A szúnyog ellen is hatásos büdöskét átlagosan 160–200 forintért vehetjük meg, a muskátli ennél valamivel drágább, 500–600 forintot is elkérhetnek érte. Ha virágültetésre adjuk a fejünket, figyeljünk arra, hogy minden növénynek más az igénye. Emiatt egy déli fekvésű, napfényes erkélyre más virágot kell választani, mint például az esőnek és szélnek kitett nyugati helyekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában