Megvan a kormánydöntés

2 órája

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes megújítására 16 milliárd érkezik

A legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg a kormánydöntés, amelynek értelmében a mohácsi csata 500 éves évfordulójának méltó megemlékezésekhez kapcsolódó fejlesztésekről határoztak: mintegy 16 milliárd forint érkezik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely átfogó megújítására. A csatához kapcsolódó régészeti és antropológiai vizsgálatokra 360 millió forintot használhatnak fel a Pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Teknős Miklós

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Mohács500 program: a híd és a kapcsolódó úthálózat építéséhez szükséges források után immár a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes megújításához szükség összeg is rendelkezésre áll.

Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt dokumentum tanúsága szerint mintegy 16 milliárd forintból valósulhat meg a beruházás a következő két esztendő során. Annak keretében egy 1500 négyzetméteres, föld alatti kiállítótérrel bővül az emlékhely.

Az 1976-ban átadott, mára azonban elavult és erősen leromlott állapotú térszint alatti, árkádos épületet kibővítve új, interaktív kiállítótereket alakítanák ki, ahol látható lesz történelmi, régészeti, antropológiai, egyháztörténeti kiállítás a legmodernebb interaktív elemek felhasználásával.

A tömegsírokból kikerült, egy személyhez tartozónak minősített csontok az emlékhely területén kialakított, rendezett temetőben nyerhetnek végső, méltó elhelyezést. Az így kialakított sírkert központi helyén egy kápolna felépítését tervezik, amely alkalmas lenne az elmélyülésre, emlékezésre, imádkozásra.

A kiállítótér, hősi sírkert és a kápolna felépítését követően a Mohács 500 emlékév kiemelt, megrendítő eseménye a kiemelt csontvázak méltó újratemetése lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában