Jegyzet

2 órája

A Duna jön, a Duna, az mindig jön

Szeptember 12-én az ilyenkor megszokottnál valamennyivel alacsonyabb 1,5 méteres magasságról kezdett emelkedni Mohácsnál a Duna vízszintje. A vízállást mutató oldalak grafikái mindezt egy igen meredek parabolával illusztrálják, és sajnos a java csak most jön.

Balikó Gergely

A jelenlegi adatok szerint a Duna-parti városban jövő szerdán kezdődik a tetőzés a 9 métert is meghaladó vízállással, ami mindössze 40 centiméterrel marad alatta a legmagasabb harmadfokú készültségnek, amelyet 9,5 méteres víznél rendelnek el. 

Mohács mellett Dunaszekcsőn és Bárban szintén heroikus küzdelem folyik jelen pillanatban. Csütörtöktől a mohácsi révátkelőhelyen járművekkel való átkelésre az árhullám elvonultáig nincs lehetőség. Csak a kishajó szállítja menetrend szerint az utasokat a szigetre. Augusztusban többször előfordult a Dunán, hogy az alacsony vízállás nehezítette a vízi-közlekedést. Ha idén ilyen mértékben ez nem is történt meg, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság augusztus utolsó napjaiban adta hírül, hogy az azt megelőző időszak gyorsan apadó vízszintje ismét láttatni engedte a Mohács alatti Duna-szakaszon található Gabriella-sziget belső ágában elsüllyedt hajók roncsait.

Erre alig három hét leforgása alatt jön nyolc méter víz a legnagyobb folyónkon. A Duna-kanyarban található festői szépségű Kisoroszit például napokra elzárta külvilágtól a víz. Az éghajlatváltozás okozta kihívások az olyan tervek és megoldások szükségességét is igazolják egy újabb aspektusból, mint a mohácsi új Duna-híd szükségessége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!