Bama.hu videó

2024.08.06. 14:00

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet dolgozóit és a szőlőt is megáldották (galéria és videó)

Az ősz közeledtével lassan elrajtol a szüreti szezon, amely kezdete – az időjárási viszonyoknak köszönhetően – évről-évre egyre korábbi időpontra esik. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet dolgozói idén augusztus 6-án tartották meg sok évtizedes hagyományukat: áldást kértek.

Czeczon Enikő

A szüreti áldást augusztus 6-án a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós hegyi telephelyén tartották, a 2022-ben átadott és megáldott emlékkeresztnél. Az ünnepélyes eseményre meghívták a Nyugati Városrészi Óvoda Rácvárosi Tagóvodájának növendékeit, akik énekes, táncos műsorral emelték az esemény fényét, és még a szüretelésbe is besegítettek.

PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, szüret, bor
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet dolgozóit és a szőlőt is megáldották
Fotó: Laufer Lászó

Évről-évre a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben kezdődik legkorábban a szüret

Az áldást megelőzően köszöntőt mondott Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke, aki elmondta, hogy a Pécsi Egyetemi Borbirtok évről-évre büszkélkedhet azzal, hogy itt kezdődik mindig a szüret a legkorábban, és kiváló borokat készítenek. Kihangsúlyozta, hogy ezek közül is a legelsők nemcsak ízvilágukban különböznek, hanem abban is, hogy a pécsi nemesítésből származó szőlőkből készülnek.

Idén egy hónappal korábban kezdték a szüretet, de a PTE SZBKI elnöke elmondta, hogy reméli, ez nem lesz egy kirívó eset, és nem fog új tendencia kialakulni. De azt gondolja, hogy fel kell készülni a változásokra, az új fajtákra, az időjárási körülményekre. Mindehhez pedig szükség van egy kiváló szakmai csapatra, amely a kutatóintézetben meg is van. Mindemellett a birtoknak példát kell mutatnia jövőben a magyarországi borászoknak.

Az eseményen jelen volt dr. Teszlák Péter kutatási igazgató, aki elmondta, hogy volt már olyan év, hogy egy hónappal korábban fakadt a szőlő, de a virágzás, a zsendülés és érési időszak átlagos volt. 2024-ben viszont az optimális csapadék, a hőmérséklet és a fényviszonyok lehetővé tették, hogy korábban érjen a termés. A kutatási igazgató is kiemelte, hogy ezt látva, fel kell készülniük a klímaváltozással járó kihívásokra. 

Mielőtt Máger Róbert püspöki irodaigazgató áldásban részesítette a kutatóintézet dolgozóit, valamint a szőlőterületet, Ipacs Szabó István főborász köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a borászat arról szól, hogy a szőlőben megtermelt értéket, gazdagságot megjelenítsék a borban, és nagyon fontos, hogy megfelelő módon adaptálják az évjárat adottságait. Zárósoraival pedig helyet adott az áldásnak: „A bor a szőlőtő termés és az emberi munka gyümölcse. Mi az emberi munkát tudjuk hozzátenni, a szőlőtőt pedig a Jóistentől, a Teremtőtől kapjuk.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!