Adakoznak a példamutató gazdák

Balikó Gergely

Mintegy nyolcezer adakozó gazdálkodó 1100 tonna búzát gyűjtött össze, és az abból készült, több mint 700 tonna lisztet osztották szét rászorulóknak szerte a Kárpát-medencében 800 segítő önkéntes közreműködésével– így néznek ki a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogató Magyarok kenyere program tavalyi eredményei.

Úgy gondolom, teljes mértékben hitelt lehet adni a program honlapján írottaknak, amely szerint a kezdeményezés – idézem - „igazi Kárpát-medencei sikertörténet, amelynek alappillérei a hit, az alázat, a kitartás és az önzetlen segítő jó szándék”. Valóban ez az, amit mindenki, aki valaha részt vett Magyarok kenyere program bármilyen eseményén, megtapasztalhat. Ráadásul ez a nemes kezdeményezés Baranyából indult. 

A vármegye gazdái azóta is jeleskednek az adományozásban: a tavalyi 1100 tonnából 44 érkezett Baranyából, idén pedig ennél is több felajánlásra számít Rittlinger József. A helyi agrárkamara elnöke a pénteki búzagyűjtő napon jelezte, hogy a baranyai gazdák az ágazatot sújtó nehézségek, köztük a kiszámíthatatlan időjárás, a megnövekedett adminisztrációs terhek ellenére is, szinte minden évben több és több terményadományt gyűjtenek. Nagyon fontossá vált számukra a program. Ugyancsak fontos az is, hogy az itt, helyben gyűjtött búzából őrölt lisztből nemcsak a határon túli rászoruló magyar gyerekeknek jut, hanem szerencsére a vármegye segítő intézményeinek is.

 A program indulása idején öt, napjainkban pedig már tíz baranyai ilyen szervezetet támogatnak a helyi gazdák. Az egyik közülük a Máriakéménden működő Családok Átmeneti Otthona, amelynek egész éves kenyérigényét már jó ideje fedezi a számukra biztosított mintegy egy tonna liszt. És így lesz ez idén is.