Erdészeink példát mutatnak

Balikó Gergely

Országos jelentőségű eseménynek adott otthon szerdán Abaliget, ahol – mint arról mai lapszámunkban beszámoltunk - átadták a Mecsekerdő Zrt. új létesítményét, hazánk első hűtött makktárolóját. A központ a saját szaporító alapanyag kezelése, tárolása mellett a déli származású, úgynevezett klímaadaptív szaporító alapanyag bázisául is szolgálhat a jövőben. 

Visszatérő jelleggel foglalkozunk a klímaváltozás agráriumra gyakorolt hatásával, amelyhez sajnos az idei nyár aszályos időjárása a kelleténél is több muníciót biztosított. Az augusztus végére számos helyen kiégett mecseki erdőség képe nemcsak a természetbarátokat töltötte el aggodalommal. Szakemberek figyelmeztettek rá, hogy a részben emberi tevékenységnek is betudható éghajlatváltozással erdeink már nem tudják tartani a lépést. 

Ez késztette már évekkel ezelőtt cselekvésre a Mecsekerdő szakembereit, akik az új makktároló létrehozásán felül más, követendő példákkal is igyekeznek óvni és gyarapítani a jövő erdeit. Nemrég lapunk is szemlézte a Magyar Nemzet riportját, amely bemutatta az erdőgazdaság kelet-mecseki négyhektáros „erdei óvodáját” amelyben a jövő reménységeit, bolgár kocsánytalan tölgyet és csert, a hazai csemeték közül pedig mecseki molyhos tölgyet és ezüsthársat nevelnek. A cikkben az erdőgazdaság vezérigazgatója ugyanakkor megjegyezte: egész Magyarországot nem fogják tudni ellátni külföldi maggal, és ez nem is cél. Szerinte a fennálló problémára az egyik legjobb megoldás a helyi szaporítóanyag genetikai változatosságának fenntartása. Ehhez nyújt óriási segítséget a az új abaligeti létesítmény, amelyből a szaktárca államtitkára szerint további három-négyre is szükség van az országban.