Baranya folyékony aranya

Balikó Gergely

Véget ért a munkák oroszlánrésze a méhészetekben, és ilyenkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezetének rendezésében a Baranya méhészei különleges promóciós eseményen mutatják be a vásárolóknak idei termékeiket. 

A hangsúly ez esetben az idein van, ugyanis az agrárszakemberek rendre felhívják arra a kevéssé ismert tényre figyelmet, hogy akárcsak a bor esetében, a méz minőségére, milyenségére is az évjárat jelentős hatással van. Nem mindegy, hogy egyes növények milyen hosszú ideig virágoznak, és e roppant hasznos rovarok mennyi időn keresztül tudják hordani a virágport a kaptárakba. Ez ugyanis nemcsak a méz beltartalmi értékein, de megjelenésén is meglátszik. Mindezek a vásárlói szempontból is fontos minőségi szempontok akkor értékelődnek fel, ha a fogyasztók nem a nagy áruházláncok polcairól emelik le a kommersz, kizárólag csak a származási ország feltüntetésére kötelezett terméket. 

Baranya mésztermelési szempontból kiemelt helyzetben van, a vármegyében hozzávetőlegesen mintegy 1200 méhészet működik. Azaz valószínűleg nincs olyan baranyai település a 301-ből, ahol ne működne méhészet. Méztermelőink, akik a sajnos sokszor nehezen beazonosítható eredetű dömpingárukkal kénytelenek versenyezni, sorra érnek el értékes helyezéseket a hazai és a környező országokban rendezett versenyeken is. 

Termékpalettájuk, ahogy az a NAK nagy sikerű pénteki Kossuth téri mézpromóciós eseményén is látszott, nem áll meg annál a tizenhatféle méznél, amelyeket meg is lehetett kóstolni a pécsi belvárosban. Propolisz, méhviaszból készült gyertyák és egyéb kiegészítők egész sora származik a baranyai termelőktől. Ők, a méz emberi egészségére gyakorolt jól ismert pozitív hatásain túl igen nagy szolgálatot tesznek a vármegye növénytermesztőinek is, életbe tartva, gondozva a mezőgazdaságban elengedhetetlen beporzókat. Vigyázzunk hát rájuk, támogassuk őket lehetőség szerint.