Nem a telefonra? Ez sokak nemtetszését válthatja ki

Balikó Gergely

Részletes összeállítást készítettünk arról, hogy milyen változások várhatóak a szeptembertől induló tanévben. Mint felhívtuk rá a figyelmet, a jövőben az úgynevezett használatában korlátozott tárgyak lesznek például a mobiltelefonok, tabletek, az e-book olvasók és az okosórák is. Ezeket az eszközöket az általános iskola 1-8 évfolyamán, a gimnázium 5-12. évfolyamán és a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap tilos lesz használni.

Borítékolható, hogy a törvénytervezet nem fogja elnyerni a tanulók többségének tetszését, az ellen több diák- és pedagógusszervezet is felemelte a hangját. A koronavírus-járvány alatt gyakorlatilag ellehetetlenült volna az oktatás az okoseszközök. Pláne azon tanulóknak volt ez életmentő egy okostelefon, akik nem rendelkeznek asztali számítógéppel vagy laptoppal. Ezzel együtt sok diák használja telefonját jegyzetelésre, s az sem ritka, hogy aki nem tudja tartani a lépést pötyögésben a tanárral, lefotózza a tananyagot. Immár az is hétköznapi gyakorlat, hogy a tanárok üzenetküldő programokban létrehozott csoportokban osztják ki a feladatot diákjaiknak és tartják a kapcsolatot a szülőkkel.

Másfelől azonban sokan és joggal kárhoztatják az okoseszközök általuk túlzottnak tartott térnyerését és azok állandó használata miatt kialakult következményeket. Az angol közszolgálati média néhány éve az ottani sebészek szakmai szervezetére hivatkozva egyenesen arról írt, hogy a veszélybe kerülhet a sebészorvosok képzése a szigetországban, mivel az okostelefonnal felnövő generációk manuális intelligenciája szerintük elmarad az őket megelőző generációéktól.