Energiaital, dohánytermék

2024.08.02. 18:02

Tilos lesz telefont használni szeptembertől a suliban

Kevesebb mint egy hónap múlva újra becsöngetnek. Szeptember 2-án kezdődik a 2024/2025-ös tanév. Energiaitalt, dohányterméket tilos lesz bevinni az iskolákba, s az okostelefon is a használatában korlátozott tárgyak körébe tartozik majd.

Tóth Viktória

Sokan már a tanévkezdésre készülnek. A tankönyvek, írószerek beszerzése mellett fontos naprakész információkkal várni a szeptembert. Egy, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabálytervezet szerint ugyanis 2024. szeptembertől a nevelési-oktatási intézményekbe számos dolgot tilos lesz bevinni, használni vagy fogyasztani. A tiltott tárgyak közé tartozik minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, valamint minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat. Így például a szúró- és vágóeszközökön kívül az alkohol, dohánytermék és az energiaital is.

Gyerekek mobiloznak-10 Új szabályok lesznek a tanévben
Új szabályok lesznek a tanévben
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az úgynevezett használatában korlátozott tárgyak lesznek például a mobiltelefonok, tabletek, az e-book olvasók és az okosórák is. Ezeket az eszközöket az általános iskola 1-8 évfolyamán, a gimnázium 5-12. évfolyamán és a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap tilos lesz használni. Egyetlen kiskapu, hogy a jogszabálytervezet szerint ezeket a diákok a pedagógus által meghatározott esetekben, engedéllyel, tanulási céllal használhatják.

 

A tanév újdonságai a baranyai iskolákban

A témában megkerestük a Pécsi, a Szigetvári és a Mohácsi Tankerületi Központot is. Abban szerettünk volna tájékoztatást, állásfoglalást kérni, hogy az új szabály betartását hogy tervezik ellenőrizni a tankerülethez tartozó iskolákban, és lesz-e olyan tanár vagy esetleg iskolaőr, aki ellenőrzi a diákok táskáját. Mindhárom központ azonos választ adott kérdéseinkre.

– A fenntartó ellenőrizheti a jogszabályok betartását, de erre külön eljárásrend nem került meghatározásra. Sem a tanárnak, sem az iskolaőrnek nem feladata ellenőrizni a tanulók táskáját. Amennyiben felmerül valamely tiltott tárgy birtoklásának gyanúja, abban az esetben a pedagógus jogosult felszólítani a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, szükség esetén pedig értesíti az igazgatót, fenntartót, vagy akár a rendőrséget és a szülőt is – ismertette Tóth László Ákos, a Pécsi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. 

Felmerülhet, hogy ezek a szabályozások vonatkoznak-e a tanárokra is, különösképpen a dohánytermékek kapcsán. A tankerületi központ ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a rendelet a tanulókra vonatkozik, így a dohánytermékek bevitelét a pedagógusokra nézve nem szabályozza.

 

A tanuláshoz használják a telefont

A jogszabálytervezettel számos szervezet nem ért egyet. Többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Fővárosi Diákönkormányzat, az Országos Diáktanács, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront is tiltakozott.

Az általunk megkérdezett tanulók is remélik, hogy finomítanak még a rendeleten. Ugyanis például a koronavírusjárvány idején, a digitális oktatás bevezetésekor éppen az okostelefon, tablet, laptopok jelentették a tanulás lehetőségét a diákoknak. A mai napig is van olyan tanuló, aki, ha nem tud lépést tartani a tanárral az óra során, akkor a telefonjával lefényképezi a táblára leírt tananyagot, majd később, otthon erről a képről tanul, bemásolja az információkat a füzetébe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában