Folyékony arany: a baranyai mézet népszerűsítették

A kiváló, baranyai mézeket kóstolhatták meg a járókelők péntek délelőtt a pécsi Kossuth téren. A méz és az egyéb méhészeti termékek fogyasztása ebben az időszakban különösen fontos.

Tóth Viktória

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködésében tartott mézpromóciós programon megkóstolhattunk különleges fajtamézeket is. Például gesztenye-, édeskömény-, aranyvessző-, vagy medvehagymamézet. Lépes méz is volt az asztalon, ezzel a méhészeti termékkel ritkán lehet találkozni, itt most ezt is megízlelhettük. A rendezvényen részt vett Rittlinger József, a NAK vármegyei elnöke, dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Müllerné dr. Juhos Bernadett a Baranya Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója és May Gábor az OMME Baranya vármegyei méhészeti szaktanácsadója.

méz, omme, pecs
A mézpromóciós rendezvényen beszédet mondott Rittlinger József (balról), Müllerné dr. Juhos Bernadett, Őri László és May Gábor
Fotó: Kovács Liliána

– Itt van az ősz, a hideg. Nem mindegy, hogy egy-egy betegség vagy megfázás ellen drága gyógyszerekkel vagy helyben készült egészséges mézzel próbáljuk felvenni a küzdelmet – fogalmazott Őri László. – Arra szeretnénk felhívni a baranyaiak, és a nagyvárosban élő emberek a figyelmét is, hogy vásároljanak tudatosan, keressék a helyi termékeket. Látogassunk ki a termelői piacra, a vásárcsarnokba, ahol szép számban és gyönyörű kínálatban találhatunk helyi mézeket.

A lépes méz és a propolisz is egészséges

Mint mondta, az asztalon felsorakoztatott mézeket megtekintve láthatjuk, hogy az az időszak már elmúlt, amikor virág- és akácméz közül lehet csak választani. Manapság mindenki megtalálhatja a család ízlésének megfelelő mézet. May Gábor pedig az egyéb méhészeti termékek előnyeiről számolt be. Ezeknek a jótékony vitamin, illetve immunrendszer erősítő hatásáról.

méz, omme, pécs
Különleges baranyai mézeket kóstolhattak meg a látogatók
Fotó: Kovács Liliána

– Nem csak a virágporra, a propoliszra vagy a méhpempőre hívnám fel a figyelmet. Hanem például a viasz gyertyára, illetve a lépes mézre, amelynek a fogyasztása szintén hasonló pozitív hatással bír az emberi szervezet számára mint a mézeink. Jelenleg ágazatunk nehezebb helyzetben van, az Európai Unióba érkező silányabb minőségű mézek miatt nehezebben tudjuk értékesíteni termékeinket. Ezért a hazai fogyasztást mindenféleképpen szeretnék erősíteni – hangsúlyozta a szaktanácsadó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában