Innovációval válaszolnak a klímaváltozásra

2 órája

Mecsekerdő: átadták Magyarország első hűtött makktárolóját Abaligeten

Átadták szerdán a Mecsekerdő Zrt. 150 millió forintos beruházással kialakított több mint 440 négyzetméteres alapterületű hűtött magtárolóját Abaligeten. A Mecsekerdő hazánkban egyedülálló létesítménye segít megvédeni a tölgy makktermését a klímaváltozás káros hatásaitól.

Balikó Gergely

A Mecsekerdő abaligeti magkezelő központja a saját szaporító alapanyag kezelése, tárolása mellett a déli származású, úgynevezett klímaadaptív szaporító alapanyag bázisául is szolgálhat a jövőben.

Mecsekerdő
A Mecsekerdő új makktárolójának átadója. Fotó: Löffler Péter

Az átadóünnepségen Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte: a klímaváltozás itt van a kapuban és foglalkozni kell annak hatásaival, annak érdekében, hogy „több erdő legyen, jobb erdő legyen”. Ennek a folyamatnak az első állomása a Mecsekerdő makktárolójának avatása – húzta alá az államtitkár, aki reményének adott hangot, hogy az első ilyen létesítmény után még három-négy ilyen lesz az országban.

A Mecsekerdő makktárolója a jövő erdőjének a záloga

Zambó Péter szerint a beruházás azt a szemléltet- és ütemváltást jelzi, ami a magyar erdők megőrzéséhez szükség van. Az erdészeti ágazat egyik legfontosabb jelenbeli feladatának nevezte, az erdészeti technológia és tudományok eredményének felhasználásával aktívan cselekvő klímaadaptációs megoldásokat dolgozzon ki. Az államtitkár felvetette, a természet valószínűleg most is képes lenne alkalmazkodásra, de – mint fogalmazott - nem biztos, hogy ez nekünk embereknek megfelelő megoldást jelentene.

125 milliós támogatást kapott a Mecsekerdő

Zambó Péter tájékoztatása szerint az állami erdőgazdaság 150 millió forintos beruházásához, az agrártárca jelentős, 125 millió forintos támogatást biztosított. Úgy vélte, hogy a sikeres erdősítések érdekében a szaporítóanyag-termelőknek a jövőben új eszközöket és módszereket kell alkalmazniuk, amelyekhez hozzátartozik a magok korszerű kezelése, tárolása.

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója beszédében a beruházás szükségességét a többi között azzal indokolta, hogy az idei esztendőt leszámítva nyolc évvel ezelőtt volt utoljára „rendes makktermésük”, amit nagyon szorító körülményként értékelt. Kitért arra is, hogy ebben az időben a társaság több sok helyről próbált szaporítóanyagot szerezni „több kevesebb sikerrel és számos kudarccal”.

Ismertetése szerint a létesítmény évente optimálisan 50, maximálisan pedig 60 tonna tölgymakk tárolására alkalmas. Felsorolása szerint az új központban kocsányos és kocsánytalan, valamint molyhos tölgy makkot is fognak tárolni, kezelni, amivel megőrzik a saját, helyben adaptálódott, genetikailag megbízható szaporítóanyag minőségét. 

Az első tesztek azt mutatják, hogy az elképzeléseink helytállóak voltak” – hangoztatta Ripszám István, aki az eseményen külön köszönetet mondott az új létesítmény ötletgazdájának, annak megvalósításában részt vállaló kollégáinak, a tervezőknek és kivitelezőinek is.

A Mecsekerdő élen jár az innovációban

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a Mecserkerdő Zrt. évek óta élen jár az innovációban, valamint az 55 hektáron gazdálkodó állami erdőgazdaság megítélése is igen jó a lakosok körében. Egyúttal azt remélte, hogy a Mecsekerdő új központjának működése olyan tapasztalatokat fog eredményezni, amiket az ország más térségeiben is fel tudnak használni a szakemberek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!